Jens Stoltenberg

 
 
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Jens Stoltenberg nominert til Nobels fredspris

Fristen gikk ut tirsdag kveld. Her er noen av de aktuelle kandidatene til én av verdens mest prestisjefylte priser.


– Dette er to urfolksaktivister som har vært sentrale i å etablere urfolksrettigheter. – Men jeg tror Nobelkomiteen vil være varsomme med å gi prisen til en aktør som er midt i en varm konflikt. – Kyaw Moe er Myanmars FN-ambassadør og markerte veldig tydelig avstand til militærkuppet for to år siden i dag. Nå ble ikke det gjort, men ICJ har synliggjort at den russiske angrepskrigen er i strid med internasjonal rett, understreker Urdal. – Vi har vært opptatt av hvordan man kan styrke de ulike arenaene hvor stater møtes for å løse konflikter på en fredelig måte. Dette er en slagmark hvor kvinners rettigheter står veldig eksplisitt – i Iran på grunn av kleskode og undertrykking, og selvfølgelig i Afghanistan med Talibans stadig mer undertrykkende politikk overfor kvinner, hvor blant annet kvinner blir utestengt fra universitetene, sier han. Han har opptrådt veldig diplomatisk, men likevel vært tydelig på viktigheten av å gi våpendonasjoner til Ukraina, og at denne krisen er en eksistensiell konflikt hvor Ukrainas overlevelse vil være avgjørende for freden i Europa, sier Tybring-Gjedde. Det er klart at dette kan vris og vendes på som man vil, men når du ser på tidligere fredsprisvinnere og nominerte, som for eksempel Gretha Thunberg som er nominert en rekke ganger, er det ikke alle disse som innfrir Alfred Nobels kriterier. Urdal har også tradisjon for å være ganske så treffsikker, og har truffet godt flere ganger. Det står jeg fortsatt ved, men han står riktignok midt i en krig, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen. Tybring-Gjedde sikter til miljøaktivisten Wangari Maathai, som mottok prisen i 2004. – Nei, ikke hvis du går inn og ser på de betingelsene Alfred Nobel satte i sitt testamente, som for eksempel at man skal aktivt søke fred.
show more
Post cover
Image courtesy of "Extraavisen"
Stoltenberg nominert til Nobels fredspris - Extraavisen

Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er nominert til Nobels Fredspris. Det er Tybring-Gjedde som har nominert Stoltenberg.


Det står jeg fortsatt ved, men han står riktignok midt i en krig, sier Tybring-Gjedde til avisen. Jeg var ute og sa for noen måneder siden at Zelenskyj fortjener en Nobels fredspris. Det er Tybring-Gjedde som har nominert Stoltenberg.


Post cover
Image courtesy of "Sosialnytt.com"
Jens Stoltenberg er nominert til Nobels fredspris

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har tidligere uttalt at Zelenskyj er en sterk kandidat som bør nomineres til fredspris. Men selv landet han ...


Det er registrert 343 kandidater til Nobels fredspris for 2022, hvorav 251 personer og 92 organisasjoner. I avstemningen til Nettavisen i samme sak, svarer 48 prosent at de synes Jens Stoltenberg fortjener Nobels fredspris. Han risikerer nå livet i fangenskap, Den profilerte regimekritikeren ble nominert av Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou. Jeg var ute og sa for noen måneder siden at Zelenskyj fortjener en Nobels fredspris. Hvem som nominerer, og hvem som blir nominert, til Nobels fredspris er hemmelig i 50 år,
show more
Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
Blir han bedt om ny runde som Nato-sjef – igjen?

Jens Stoltenbergs periode som Natos generalsekretær varer ut september i år, og nå er diskusjonene i gang i diplomatiske kretser i Europa: Hvem skal ta over ...


[Jens Stoltenberg: – Ingen tegn til at Putin har endret sitt grunnleggende mål](https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2022/12/08/ingen-tegn-til-at-putin-har-endret-sitt-grunnleggende-mal/) ] [Hold deg oppdatert. [har sagt ](https://www.politico.eu/article/jens-stoltenberg-new-nato-secretary-general-same-old-europe-ukraine/)at han ønsker å gå helt ut av politikk og gjøre noe helt annet. Hans navn var [også nevnt ](https://www.thetimes.co.uk/article/defence-secretary-ben-wallace-touted-as-possible-nato-chief-from-october-pqb7hjxtj)i fjor, før det ble klart at Jens Stoltenberg ble bedt om å ta ett år til. [TV2 ](https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/jens-stoltenberg-kan-fa-ny-topp-jobb-i-washington/15374325/)skrev i desember at USA ønsker Stoltenberg som toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF), og siterte en «godt orientert kilde i Nato». Alliansen er tydelig på at den ikke er en del av krigen, så eventuelt fremtidig diplomati med Moskva vil utføres fra de store hovedstedene, ikke fra Nato, mener Friis. Da har jeg vært ni år i Nato. Så om Stoltenberg blir i ett år til fra i høst, vil neppe situasjonen være veldig annerledes løst ett år senere heller, sier Friis. februar er det ett år siden Russland invaderte Ukraina. Jeg vil også anta at Sverige og Finland vil være på plass som medlemmer når Nato holder sitt toppmøte i Vilnius i juli, sier Friis til Dagsavisen. Det var viktig for Nato å ha kontinuitet og stabilitet i ledelsen i en svært usikker tid. En rekke navn nevnes som aktuelle kandidater, men nok en gang diskuteres det om Jens Stoltenberg bør bli bedt om å fortsette i en ny kort periode, skriver nyhetsnettstedet Han ble valgt for en periode på fire år, men perioden ble forlenget med to år, til 2020.
show more