Samenes nasjonaldag

 
 
Post cover
Image courtesy of "iFinnmark"
(+) Mange må feire samenes nasjonaldag på forskudd: – Vi skal jobbe på for at det blir en fridag framover

Søndag samler mange seg for å feire samenes nasjonaldag på forskudd. Det gjorde også Lise Sundelin Morottaja (28). Hun tok med seg familie og venner til ...


Post cover
Image courtesy of "VG Nå"
Samenes nasjonaldag: – En festdag for alle samer

Mandag er det samenes nasjonaldag, og det feires særlig i nord. Oslo kommune markerer dagen med et arrangement hvor både kongen og ordføreren deltok.


Dette er en festdag der vi løfter fram den rike og mangfoldige samiske kulturen, og viser at vi er stolte av samene. – Samenes nasjonaldag er en festdag for alle samer, for nasjonen og for Oslo. Vi viser at det samiske er en del av vår felles historie og kulturarv, sier Borgen.


Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
Samefolkets dag eller samenes nasjonaldag?

Dagens samepolitiske nasjonalister er blitt så pågående med sin nasjonalisme, at de ikke en gang har respekt for den samiske autoritative teksten, ...


Det samiske ordet for nasjon er našuvdna, men det ordet er altså ikke blitt benyttet i den samiske autoritative, navnsettingen på den 6. Eksempelvis: Det offisielle, samiske navnet til Samefolkets parti er «Sámeálbmot bellodat». Oversetter man den autoritative samiske teksten til norsk så blir det «Den samiske allmuens dag».
show more
Post cover
Image courtesy of "Namdalsavisa"
Samenes nasjonaldag - Lahkoe biejjine!

Gratulerer med dagen! I dag er det 6. februar, og vi feirer samenes nasjonaldag.


Nord for Trondheimsfjorden litt sludd og snø, regn på kysten, etter kvart regn også i indre strok. I store deler av Namdalen må folk belage seg på regn i dag. Det anbefales også å vurdere bruk av brodder, i tillegg til å beregne ekstra tid til transport og kjøring. Natt til mandag sendte meteorologisk institutt ut gult farevarsel for is i ytre strøk av Trøndelag. – Han ønsket ikke å bli reddet. Les også
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Vi feirer samenes nasjonaldag!

Å styrke samiske språk, identitet og kultur er et viktig del av NRKs oppdrag.


NRK har derfor også et ansvar for å belyse og inkludere de samiske perspektivene i saker som berører samer, samtidig som vi skal slippe til de samiske stemmene. I dag er vi i NRK ekstra stolte av å by hele Norge til fest for å feire den samiske nasjonaldagen. Som allmennkringkaster har vi et stort ansvar for å styrke demokratiet og dyrke opplevelsen av fellesskap. Vi i NRK har fortalt mange historier om enkelthendelser og konsekvensene av disse. I tillegg er det tydeliggjort at vi skal fremme samiske talenter, tekstforfattere, komponister og artister. NRK har et særskilt ansvar for å styrke de samiske språkene, samisk identitet og kultur.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nordlys"
(+) Gledelig gjensyn på samenes nasjonaldag: – Feiringa blir litt utenom det vanlige

6. februar-komiteen lover et variert program for feiringa. ... Mandag 6. februar er det samenes nasjonaldag, som er en felles feiring for samer i Finland, Norge, ...


Nordlys er en del av Amedia, og vi er ansvarlig for dine data. februar-komiteen lover et variert program for feiringa. 6.


Post cover
Image courtesy of "NRK"
Quiz: Samisk godt og blandet

Gjør deg klar til samenes nasjonaldag med denne quizen, i kategorien samisk. Klarer du full pott?


8/8 Hvilken serie? 7/8 Hva er «suovas»? 2/8 Sultestreikere


Post cover
Image courtesy of "itromso.no"
(+) I år blir det tog for første gang på samenes nasjonaldag – dette skjer under samisk uke

Det er et fyldig program med en rekke samiske aktiviteter. – Vi ser at samisk uke vokser fra år til år. Interessen for aktivitetene er store. Det er arenaer der ...


Post cover
Image courtesy of "NRK"
Hvorfor heter det «nasjonaldag»? NRK svarer om samenes nasjonaldag

Lurer du på noe i forbindelse med samenes nasjonaldag? Send inn dine gratulasjoner og spør oss om alt du måtte lure på! Håkon Mudenia og Elena Junie Paulsen ...


Post cover
Image courtesy of "Fremover"
Nasjonen Sápmis nasjonaldag

Hvis man da ikke foretrekker å følge statsminister Erna Solbergs eksempel 6. februar i 2020. Hun helgarderte like godt, på sin egen Facebookside: «Gratulerer ...


I lovforarbeidet kan en lese at det er viktig at norsk rett etablerer «et vern mot etnisk diskriminering som er minst like godt som det EU-landene har» og som «oppfyller kravene til diskrimineringsvern i EUs rådsdirektiv 2000/43/EC av 29. juni 2000 om likebehandling uavhengig av rase eller etnisk opprinnelse og EUs rådsdirektiv 2000/78/EC om likebehandling i arbeidslivet.» En «mellomfolkelig relasjon» med direkte forhandlinger mellom representanter for nasjonen Sápmi og staten Norge, og bruken av samiske nasjonale symboler som egen nasjonaldag og nasjonalsang, eget samisk flagg med flaggregler, med et etnisk- og avstamningsparlament med egen regjering (sametingsrådet) og med en virksomhet og forvaltning som har «fellestrekk med arbeidet til både Storting, regjering, departement og direktorat», bekrefter dette. Men det var først da konsultasjonsordningen med Sametinget av 2005 ble utvidet i 2021 til også å gjelde kommuner og fylkeskommuner, og etter at Samerådets Trondheims-deklarasjon av 2017 ble kjent, Tråante deklarationen 2017 at «Samefolkets dag» sakte, men sikkert tapte i konkurransen med «Sápmis nasjonaldag». Begge diskriminerende ordninger som er uforenlig med EUs rådsdirektiv og diskrimineringsloven. Det er samelandsbevegelsen mening at territoriet omfatter den norsk del av nasjonen Sápmi, altså Norges landområder fra Hedmark til russegrensen, i tillegg til Svalbard, Jan Mayen med økonomisk sone, fiskevernsone og sokkel. Lojalitet går altså til den samelandspolitiske eliten og ikke til «álbmot», for øvrig et norrønt låneord som betyr allmue. februar blir det helt sikkert på’n igjen, med same procedure as every year; Konkurranse om å «Gratulere med Samefolkets dag» eller «Gratulere med Samenes nasjonaldag». Direkte oversatt til norsk blir det samefolkets dag eller samenes folkedag». Bevegelsen ser på forholdet mellom Sametinget og den norske stat som «et folk-til-folk-forhold». Helgardering ut fra en «samlet vurdering, og etter omstendighetene» er ingen nyhet i samelandsrelatert politikk. Hun helgarderte like godt, på sin egen Facebookside: «Gratulerer med samefolkets dag, samenes nasjonaldag».
show more