Jordskjelv i Tyrkia

2023 - 2 - 6

Millioner av flyktninger rammet av stort jordskjelv i Tyrkia og Syria (Bistandsaktuelt)

Nærmere 600 mennesker er bekreftet døde mens hundrevis er skadd. Tallene er ventet å stige. Hjelpeorganisasjonene og myndigheter prøver desperat å å hjelpe ...

– De hvite hjelmene erklærer krisetilstand i det nordvestlige Syria etter et katastrofalt jordskjelv som har ført til ødeleggelse og kollaps av bygninger og boligområder. Det har resultert i hundrevis av skadde, flere titalls døde, og folk som blir strandet i vinterkulda. På begge sider av grensen bor det er stort antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria, mange av dem under elendige forhold. Hjelpeorganisasjonene og myndigheter prøver desperat å å hjelpe de skadde og de som er fanget under sammanraste bygginger. Folk som prøvde å rømme fra det jordskjelvrammede området, skapte trafikkaos og hindret redningsmannskaper. Flere etterskjelv, det sterkeste med styrke på hele 6,6, har kommet i etterkant.

Jordskjelv i Tyrkia og Syria (NRK)

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har sendt kondolanser til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og tilbudt svensk hjelp etter jordskjelvet.

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har noko av personellet allereie starta ryddinga og leitinga etter folk i ruinane. Russland vil senda 300 militærpersonell for å hjelpa til å rydda opp i ruinane i Syria. USA og Russland sender jordskjelv-hjelp til Tyrkia og Syria

Jordskjelv i Tyrkia og Syria: Over 1800 omkommet (Dagbladet.no)

Antall omkomne er ventet å stige, skriver avisa. Ifølge tyrkiske myndigheter har 1121 personer mistet livet i Tyrkia. Det kraftige jordskjelvet rammet natt til ...

Det er viktigere enn noen gang av vi er til stede for mennesker i Syria, sier Høybråten videre. - Våre team er på bakken og vurderer behovene og yter hjelp. Det vi kan si nå er at dette er en stor naturkatastrofe. Sykehusene i regionen skal være stappfulle, idet dødstallene har passert 300 og er stigende. Kirkens Nødhjelp har jobbet i Syria siden 2012 med hovedsakelig vann, sanitær og hygiene og kjønnsbasert vold, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. - Jeg sa «Det er et jordskjelv, la oss dø på samme sted i det minste». Vi står nær det vennlige tyrkiske folket, klare til å gi nødvendig assistanse, skriver han videre på tyrkisk i Twitter-meldingen. Mange mennesker strømmet ut i gatene i Beirut da rystelsene skjedde. To byer med mange internt fordrevne etter krigen. Det kraftige jordskjelvet rammet natt til mandag, med en styrke på 7,8. Skjelvets episenter skal ha vært nær byen Gaziantep, sør i Tyrkia. Har du video, bilder eller tips?

Redningsmannskap leter febrilsk etter folk i ruinene etter kraftige ... (Dagsavisen)

Flere tusen mennesker fryktes å være fanget i ruinene etter jordskjelvene som rammet det sørøstlige Tyrkia og nordvestlige Syria mandag morgen.

En rekke historiske bygninger har kollapset i jordskjelvet. Titusenvis av mennesker er blitt hjemløse og går en kald og tøff vinternatt i møte. I byen Diyarbakir, drøyt 250 kilometer øst for episenteret, lette redningsmannskapene etter overlevende i ruinene av en elleve etasjer høy bygning. På begge sider av grensen bor det et stort antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria, mange av dem under elendige forhold. Hver eneste uke meldes det om nye kamphandlinger nord i Syria, og det vil bli utfordrende å bringe inn nødhjelp, konstaterte Egeland. Bilder fra tyrkisk TV viser at et berømt slott i Gaziantep, som ble bygd av romerne, har rast sammen. Beboere ble rykket ut av søvnen og stormet ut i regnet og snøen for å unnslippe fallende biter av metall og betong. Kirkens Nødhjelp setter av en million fra sitt katastrofefond i første omgang. I Gaziantep har folk søkt tilflukt i kjøpesentre, stadioner og samfunnssentre. Vær så snill, de var i 12. Flere kraftige etterskjelv har rammet regionen i etterkant. Gjennom hele dagen har redningsmannskap fjernet ruinene og trukket ut lik mens desperate familier venter på nyheter om sine fangede kjære.

Post cover
Image courtesy of "Regjeringen.no"

Store humanitære behov etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria (Regjeringen.no)

Dette er en enorm tragedie for alle som er rammet. Jeg kondolerer alle som har mistet sine kjære, og mine tanker går nå til de som er skadet og alle som er ...

Utenriksdepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap klarsignal om at personell kan sendes fra Norge innen 24 timer, sier Huitfeldt. – Dette er en enorm tragedie for alle som er rammet. Dødstallene er høye.

Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"

Kraftigste jordskjelv i Tyrkia på over 80 år. Høye boligblokker kollapset. (Aftenposten)

Midt på natten rammet jordskjelvet. Bilder fra TV og sosiale medier viser sjokkerte innbyggere som står i pyjamas i snøen og følger redningsarbeidet.

Til og med i Kairo i Egypt kunne det kjennes. Det store jordskjelvet i Tyrkia og Syria ble merket langt vekk. Det er snø og kuldegrader i området. Folk forsøker å flykte i biler. Nilüfer Aslan og hans familie var i 5. - I Syria er det bekreftet minst 928 dødsfall, ifølge nyhetsbyrået Reuters. På vei ned trappen i blokken de bor i, skled Muhammed og skadet kneet. Jeg våknet av at alt i huset plutselig begynte å riste. Byen er den sjette største i Tyrkia og har over to millioner innbyggere. Alle skalv og gråt, det var forferdelig. Hennes bror er fortsatt fanget i ruinene, skriver den tyrkiske avisen I forvridde stålbjelker og knust sement.

Explore the last week