Syria

 
 
Post cover
Image courtesy of "Tu.no"
Minst 4300 døde etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Verdens helseorganisasjon frykter at dødstallene er langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.


Millioner av internt fordrevne lever i de rammede områdene, mange under kummerlige forhold i utbombede bygninger som i liten grad maktet å motstå et kraftig jordskjelv. Alle fryktet de nye etterskjelv, og mange satt hutrende rundt bål utendørs for å holde varmen. Men vi jobber hardt, forteller FN-koordinatoren El-Mostafa Benlamlih. Hvordan skal vi redde dem, sier en gråtende mann i Hatay-provinsen, lengst sør i Tyrkia, mens stemmen til en kvinne kan høres fra ruinene. – De lager lyd, men ingen kommer. Flere andre i hjelpeorganisasjonen mistet familiemedlemmer.
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
WHO frykter 20.000 døde etter jordskjelvet i Syria og Tyrkia

Over 5000 er døde etter jordskjelvene i Syria og Tyrkia. Til tross for minusgrader og snø har mange tilbrakt natten utendørs i frykt for nye skjelv.


– Det mest effektive for oss som har samarbeidsorganisasjoner på bakken, er rett og slett å dele ut penger til folk. Frykten for nye skjelv gjør at de som bor høyt oppe, har trukket ned i første etasje. etasje på Hilton-hotellet i Hatay, men tilbrakte natten i resepsjonen, Vi har vært i området i 10 år med støtte til syriske organisasjoner som er i gang med hjelpearbeid i dag, Det sier Trude Falch, seksjonsleder for Midtøsten i Norsk Folkehjelp til NRK. Hun sier at det som trengs nå, er trengs mat, klær og husly. Rundt halvparten har mistet livet i de opprørskontrollerte områdene nord i landet.
show more
Post cover
Image courtesy of "dagbladet.no"
Roper i fortvilelse fra ruinene

Det pågår en kamp mot klokka for å redde ut folk fra ruinene etter det kraftige jordskjelvet. - De lager lyder, men ingen kommer, sier en fortvilet tyrkisk ...


Også i disse byene lever det titusenvis av syriske krigsflyktninger, men ingen har ennå oversikt over hvor mange som kan ha omkommet der under skjelvet. Gaziantep ligger bare 70 kilometer fra grensa til Syria, og mange av krigsflyktningene der bodde de første årene i teltleirer. Det første jordskjelvet rammet natt til mandag, med en styrke på 7,8. Der havnet de i fattige og trangbodde arbeiderstrøk. - Frem til klokken 11 eller 12 svarte venninnen min fortsatt på telefon, men nå svarer hun ikke lenger. Hun er der nede. - Vi er ødelagte, vi er ødelagte. Ødeleggelsene i Gaziantep er store, og det samme er tilfellet i millionbyene Adana og Diyarbakir, henholdsvis lenger vest og øst i Tyrkia. Den kalde vinteren gjør det vanskelig for redningsmannskapene i Tyrkia og Syria, og mer tidskritisk for de mange som er fanget under ruinene. Like ved henne, ligger et barn livløst på bakken. De roper ut «redd oss», men vi kan ikke redde dem. Hvordan skal vi redde dem?
show more
Post cover
Image courtesy of "Regjeringen.no"
Store humanitære behov etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Dette er en enorm tragedie for alle som er rammet. Jeg kondolerer alle som har mistet sine kjære, og mine tanker går nå til de som er skadet og alle som er ...


Utenriksdepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap klarsignal om at personell kan sendes fra Norge innen 24 timer, sier Huitfeldt. – Dette er en enorm tragedie for alle som er rammet. Dødstallene er høye.


Post cover
Image courtesy of "FNs regionale informasjonskontor - Norwegian"
FN iverksetter nødberedskap etter jordskjelv i Tyrkia og Syria

Tidlig mandagsmorgen rammet et massivt jordskjelv Sør-Tyrkia og Nord-Syria, som førte til frykt for en humanitær krise.


Den humanitære innsatsen er overbelastet med et underskudd på [48 prosent for siste kvartal av 2022](https://reports.unocha.org/en/country/syria/) (det mangler 371,1 amerikanske dollar av 802,1 millioner). [avhengige av humanitær hjelp](https://unric.org/no/11-kriser-a-se-i-2023/). FNs flyktningeorganisasjon i Syria ( [UNHCR](https://www.unhcr.org/)) «koordinerer aktivt et svar med FN-byråer og andre humanitære aktører for å levere bistand og støtte til de som trenger det i Syria». Effekten av et jordskjelv forsterkes ytterligere når det rammer spesielt sårbare områder, der motstandsdyktig infrastruktur mangler og humanitære behov er høye», «Tyrkia har veldig sterk kapasitet til å reagere på jordskjelv, men på grunn av nivået på ødeleggelsene, har de sendt ut et varsel om internasjonal medisinsk hjelp.» Tidlig mandagsmorgen rammet et massivt jordskjelv Sør-Tyrkia og Nord-Syria, som førte til frykt for en humanitær krise.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
WHO: Frykter over 20.000 døde

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier tallet på døde kan mangedoble seg etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria.


[](//www.nettavisen.no/5-95-898635) Det er over 600 flere enn ved forrige oppdatering. [](//www.nettavisen.no/5-95-899012) En tjenestemann i katastrofeledelsedirektoratet (AFAD) opplyser at 2.921 er bekreftet døde i Tyrkia. [AFP.](https://www.bbc.com/news/world-europe-64533851) [Fryktet for livet under jordskjelv: – Alt er kaos](/fryktet-for-livet-under-jordskjelv-alt-er-kaos/s/5-95-900360)
show more
Post cover
Image courtesy of "Bergen kommune"
Bergen kommune - - Noen å snakke med etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

byrådsleder Rune Bakervik. HJELPETILBUD: Kommunen kan gi hjelp og støtte til innbyggere i Bergen med familie og venner i områdene som er rammet, opplyser ...


- Vi er sterkt berørt av de fryktelige nyhetene om jordskjelvet i Tyrkia og Syria. [Store humanitære behov etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria - regjeringen.no](https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/pm_jordskjelv/id2962124/) [gode råd om hvordan snakke med barn og unge om kriser](https://www.udir.no/kvalitet-og-kompetanse/sikkerhet-og-beredskap/oppfolging-etter-kriser-og-traumer/).
show more
Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"
Norske hjelpeorganisasjoner bidrar med hjelp til Tyrkia og Syria etter jordskjelvet

Leger Uten Grenser behandler pasienter på sykehusene de støtter i Idlib i Nord-Syria: – Teamene våre har også donert akuttmedisinsk utstyr til andre ...


Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) vil mandag få en briefing av Røde Kors om jordskjelvet i Tyrkia og Syria. Det mangler en koordineringsansvarlig ettersom de utsatte områdene er i okkuperte områder, sier Trude Falch, som leder Midtøsten-seksjonen i Norsk Folkehjelp, til NTB. – Dette er en katastrofe som vil forverre den humanitære krisen syrerne allerede står i. En stor oppskaleringsplan trengs og vil være en del av denne responsen, sier Carsten Hansen, regiondirektør for Midtøsten, i Flyktninghjelpen i en De som skal ut i live, må få hjelp i dag eller i morgen. – Det er stort sett dårlig bygningsmasse som blir rammet.
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Israel har gjer jordskjelv-hjelp til Syria og Tyrkia

Statsminister i Israel Benjamin Netanyahu vil senda hjelp til jordskjelvramma Syria, og seier det er ein respons på at Syria hadde spurt om hjelp, ...


Tyrkia sende tidlegare i dag ein formell førespurnad til Nato og deira allierte om hjelp til å handtera skjelvet. Han la til at teamet vil nå Gazaintep i Tyrkia seint måndag. Netanyahu sa at han også ville senda hjelp til Tyrkia, og la til at hjelpa ville bli sendt snart.


Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Desperate rop fra ruinene i Tyrkia og Syria

Håpet svinner om å finne flere overlevende etter jordskjelvet som rammet grenseområdet mellom Tyrkia og Syria. WHO frykter at det kan ha krevd 20.000 liv.


Millioner av internt fordrevne lever i de rammede områdene, mange under kummerlige forhold i utbombede bygninger som i liten grad maktet å motstå et kraftig jordskjelv. Alle fryktet de nye etterskjelv, og mange satt hutrende rundt bål utendørs for å holde varmen. Men vi jobber hardt, forteller FN-koordinatoren El-Mostafa Benlamlih. Hvordan skal vi redde dem, sier en gråtende mann i Hatay-provinsen, lengst sør i Tyrkia, mens stemmen til en kvinne kan høres fra ruinene. – De lager lyd, men ingen kommer. Flere andre i hjelpeorganisasjonen mistet familiemedlemmer.
show more
Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
Rammer krigsherjet land: – Enda verre i Syria

Situasjonen er trolig enda verre i Syria enn i Tyrkia. De er veldig dårlig rustet for jordskjelv der, forteller Trude Falch i Norsk Folkehjelp.


Det er ikke uvanlig med store jordskjelv i denne regionen, skriver Det er viktigere enn noen gang av vi er til stede for mennesker i Syria, sier Høybråten videre. [(+) Skildrer IS-terroren i hjembyen Mosul: – Kan skje igjen](https://www.dagsavisen.no/kultur/2023/02/05/skildrer-is-terroren-i-hjembyen-mosul-dette-kan-skje-igjen/) ] [Hold deg oppdatert. Landet har vært ti år i krig, og det er mange midlertidige bygningsstrukturer. Det vi kan si nå, er at dette er en stor naturkatastrofe. Ritzau skriver at skjelvet ble målt på seismografer så langt unna som Grønland. Det er svært mange fattige i området, sier Falch. Da døde over 17.000 mennesker nordvest i landet. Kirkens Nødhjelp har jobbet i Syria siden 2012. I Syria er det ikke noe av det. Mer enn 1.400 bygningsstrukturer er skadet på syrisk side. – Foreløpig prøver vi å få oversikt over situasjonen på bakken nord i Syria.
show more
Post cover
Image courtesy of "steigan.no - Mot Dag - A winner is a dreamer who never gives up"
Jordskjelvet – vil Norge gi hjelp til Syria eller holde fast på sanksjonene? - steigan.no

Skjelvet hadde en styrke på 7,8, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Episenteret er nord for den store byen Gaziantep. Byen er den sjette største i ...


Lakmustesten nå er hvordan Norge vil forholde seg til Syria i denne situasjonen. Byen er den sjette største i Tyrkia og har over to millioner innbyggere. - I Syria er det bekreftet minst 928 dødsfall, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Reuters melder om over 811 skadede i Nordvest-Syria. – Takket være vårt katastrofefond kan vi nå respondere umiddelbart. Episenteret er nord for den store byen Gaziantep.
show more
Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
Antallet døde i jordskjelvet i Tyrkia og Syria har passert 5.000

I Tyrkia er 3.419 bekreftet døde, opplyser den tyrkiske visepresidenten Fuat Oktay tirsdag morgen. I Syria er det så langt meldt om 1.602 døde.


[Kina gjorde noe uvanlig i ballongsaken, mener forsker](https://www.dagsavisen.no/nyheter/verden/2023/02/06/forsker-derfor-er-ballongnedskytingen-i-usa-en-pinlig-affaere-for-kina/) ] [Hold deg oppdatert. [