Tor Bukkvoll

 
 
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Putin ble lurt trill rundt. Det mener eksperten var særdeles viktig

Ekspertene trekker frem disse hendelsene som betydningsfulle i året som har gått siden Vladimir Putin invaderte nabolandet.


Det spekuleres også i at det var først etter Kherson-fiaskoen at den russiske eliten begynte å innse at de kunne tape denne krigen. Etter invasjonen av Ukraina har det blitt skrevet flere ganger at dette er første gang vi ser krig i Europa siden andre verdenskrig. Ifølge russiske analytikere var det først da vi fikk se splittelser i den russiske eliten, er det klare svaret fra sjefforskeren. – Det er kampen om det strategiske initiativet, som startet med Ukrainas motoffensiv utenfor Kharkiv i mai, og som Ukraina tok og fortsatt holder etter den russiske uttrekningen fra Kherson i november. Det andre er at de klarte å lure russerne. Det første øyeblikket var da Russland trakk seg ut ifra Kyiv og Nord-Ukraina i april. Fra å være et ukjent navn i norsk offentlighet, tok det ikke lang tid før «alle» journalister var på røret for å snakke med den erfarne oberstløytnanten. Vestens kontante støtte til Ukraina forsterket Russlands problemer med å omstille seg til en seig utmattelseskrig, selv om det tar tid for sanksjonene å virke og Russland kan finne alternative leverandører av høyteknologi de ikke produserer selv, svarer oberstløytnanten. De mørke tankene da russerne truet med å ta Kyiv, ble snudd til positive tanker og en oppmuntring om at det faktisk er mulig å stå imot og til og med slå russerne. Det var utrolig viktig at forsøket på å ta Kyiv ble avverget. Det andre punktet på Røseths liste er motoffensivene i fjor høst. – Russerne var nære på å lykkes, og det var nok noe som gikk under radaren for mange.
show more