Arne Treholt

2023 - 2 - 12

Post cover
Image courtesy of "E24"

Arne Treholt (80) er død (E24)

Arne Treholt etterlater seg en sønn og to barnebarn. Politikeren og diplomaten ble i 1985 dømt for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Straffesaken mot ...

– Han var en usedvanlig sprek, gammel mann og han jogget alltid. – Jeg fikk høre at han gikk bort i dag. Visste ingenting om at han var syk. Det kom som et sjokk, ingenting tilsa at han skulle bli spion, sier Strand til VG. Det var oppsiktsvekkende da han en januardag i 1984 ble arrestert for spionasje. Vi hadde et vennskap helt til han ble avslørt som spion. Han har skrevet bøker, deltok i samfunnsdebatten og var aktiv til omtrent det siste, sier Skartveit. Erkjennelsen av at jeg ikke var det ga meg styrke til å slåss mot en dom jeg mener er bygd på fordommer, kald krig og subjektiv tro, uttalte Treholt til VG Helg i 2013. – For alle oss som kjente han vil hans ettermæle være det aller beste. Han var en høyt betrodd embetsmann og tidligere politiker, sier VGs politiske redaktør Hanne Skartveit. Han var sine venners venn, alltid opptatt av de store spørsmål, men også av oss andre og hvordan vi hadde det. – Det er trist når mennesker går bort.

Arne Treholt (80) er død (NRK)

Arne Treholt, dømt i norgeshistoriens mest omtalte spionsak, er død. Han ble 80 år gammel.

Han var sønn av Arbeiderparti-politikeren Thorstein Treholt, som var landbruksminister i to perioder mellom 1971 og 1976. – En av de tingene jeg lurte på da var hvordan han kunne havne inn i dette her. I selve rettssaken og senere, erklærte han seg ikke skyldig. Da var han på vei til Wien for å møte offiserer fra den sovjetiske spionorganisasjonen KGB. Ifølge dommen hadde Treholt spionert for Sovjetunionen da han ble arrestert. Han ble arrestert på Fornebu flyplass 20.

Post cover
Image courtesy of "Dagens Næringsliv"

Arne Treholt er død (Dagens Næringsliv)

Treholt døde i Moskva, der han de siste årene bodde og drev sin forretningsvirksomhet. Diplomaten og politikeren ble arrestert på Fornebu 20. januar 1984. 20.

For ytterligere vilkår [se her](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno). Fra 1972 var han politisk sekretær for handels- og sjøfartsministeren, som fra 1973 var Jens Evensen. [(Vilkår)](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. [Dramatisk spiondokumentar](https://www.dn.no/magasinet/film-og-serier/nrk/dokumentarfilm/anmeldelser/dramatisk-spiondokumentar/2-1-1158294) Han fortsatte som statssekretær for Jens Evensen da han ble havrettsminister fra 1976 til 1978, ifølge Hans far var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og landbruksminister, Thorstein Treholt.

– Spiondommen ødela ettermælet hans (Dagsavisen)

Arne Treholt (80) døde søndag i sitt hjem i Moskva . – Han var en dyktig politiker og journalist, sier tidligere sjefredaktør og statssekretær Arne Strand.

Faren hans Thorstein Treholt var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og landbruksminister. − Til tross for sin historie brukte han lite tid på å dvele over det som lå i fortiden, han så fremover. I 1984 ble han arrestert for spionasje da han var byråsjef i Utenriksdepartementet. Arne besatt noen unike egenskaper, han var åpen, raus og trivdes med alle typer folk. Arne likte å slå av en prat med alle mennesker nær sagt «høy og lav». I en fellesuttalelse skriver sereieskaperne at «Ingen går uberørt fra et møte med Arne Treholt». I 2005 utga Treholt selvbiografien «Gråsoner» på Gyldendal, og 30. Arne Treholt var Arbeiderparti-politiker og diplomat. Men han holdt på å dø for noen år siden, og da mente han at han ble forgiftet. Han var en dyktig politiker og journalist, vi fikk alle sjokk da han ble tatt for spionasje, sier Strand. Også kom han på avskjedsfesten min da jeg sluttet som sjefredaktør. – Jeg skjønner ikke hvorfor han gjorde det, jeg begriper det ikke.

Explore the last week