Nigeria

 
 
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Store spenninger før valget i Nigeria

25. februar er det valg i Afrikas mest folkerike land Nigeria. Økende inflasjon, mangel på kontanter, høy arbeidsledighet, vold og interne konflikter preger ...


Den sittende presidenten vil ikke være å finne på stemmeseddelen, noe som bare har skjedd én gang tidligere. Det er det syvende valget i landet på 24 år. februar er det valg i Afrikas mest folkerike land Nigeria.


Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
(+) Store spenninger foran valget i Afrikas mest folkerike land

Presidentkandidat Peter Obi, fra Arbeiderpartiet, lover et nytt Nigeria hvis han vinner valget. Løftet fanger interessen til mange av landets unge velgere.


Post cover
Image courtesy of "Document"
Store spenninger foran valget i Afrikas mest folkerike land

Nigerianske soldater på patrulje i Kankara i den nordlige delstaten Katsina der ekstremistgruppen Boko Haram i flere år har terrorisert befolkningen. Foto: ...


I Nigeria er den uformelle økonomien basert på kontanter svært viktig. For å vinne presidentskapet må kandidatene ikke bare få flest stemmer, men også 25 prosent av stemmene i to tredeler av landets delstater. Men skal vi tro de fleste politiske analytikerne i Nigeria, står valget i realiteten mellom fire menn; Bola Tinubu fra regjeringspartiet All Progressives Congress (APC), Atiku Abubakar fra opposisjonspartiet People’s Democratic Party (PDP), Peter Obi fra Labour Party (LB) og Rabiu Musa Kwankwaso fra New Nigeria People’s Party (NNPP). På det svarte markedet er den lokale valutaen mot dollaren blitt sterkt svekket. Ansaru, som er tilknyttet al-Qaida, har hindret valgkampanjer i delstaten Kaduna. Han har prioritert statlig finansiert infrastruktur og investert milliarder av dollar i nye veier, broer, flyplasser og jernbane. Religiøst er landet grovt sett delt i to, med et islamsk nord og et kristent sør. Det er det sjuende valget siden 1999 – og det følges med stor interesse både nasjonalt, regionalt og internasjonalt. Afrikas mest folkerike land er i dyp krise, og uroen er stor foran valget på ny president og nasjonalforsamling 25. Regjeringen brukte 98 prosent av statens inntekter i 2022 på å betjene gjeld, viser data fra finansdepartementet. Nigerias utenlandsgjeld har under Buhari firedoblet seg, og budsjettunderskuddet har økt hvert år. Ressursene i det enorme landet er ujevnt fordelt.
show more
Post cover
Image courtesy of "adressa.no"
Store spenninger foran valget i Afrikas mest folkerike land

Økende inflasjon, mangel på kontanter, høy arbeidsledighet, vold og interne konflikter preger Nigeria foran valget 25. februar.


I Nigeria er den uformelle økonomien basert på kontanter svært viktig. Han har prioritert statlig finansiert infrastruktur og investert milliarder av dollar i nye veier, broer, flyplasser og jernbane. Ansaru, som er tilknyttet al-Qaida, har hindret valgkampanjer i delstaten Kaduna. Religiøst er landet grovt sett delt i to, med et islamsk nord og et kristent sør. Det er det sjuende valget siden 1999 – og det følges med stor interesse både nasjonalt, regionalt og internasjonalt. Afrikas mest folkerike land er i dyp krise, og uroen er stor foran valget på ny president og nasjonalforsamling 25.
show more
Post cover
Image courtesy of "ABC Nyheter"
Store spenninger foran valget i Afrikas mest folkerike land

Økende inflasjon, mangel på kontanter, høy arbeidsledighet, vold og interne konflikter preger Nigeria foran valget 25. februar.


I Nigeria er den uformelle økonomien basert på kontanter svært viktig. Han har prioritert statlig finansiert infrastruktur og investert milliarder av dollar i nye veier, broer, flyplasser og jernbane. Ansaru, som er tilknyttet al-Qaida, har hindret valgkampanjer i delstaten Kaduna. Religiøst er landet grovt sett delt i to, med et islamsk nord og et kristent sør. Det er det sjuende valget siden 1999 – og det følges med stor interesse både nasjonalt, regionalt og internasjonalt. Afrikas mest folkerike land er i dyp krise, og uroen er stor foran valget på ny president og nasjonalforsamling 25.
show more