Ida Wolden Bache

 
 
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Sentralbanksjefen med klar advarsel om priseksplosjonen

En åpenhjertig sentralbanksjef forteller om det hun opplever som et personlig ansvar for de tunge økonomiske tidene nordmenn er i.


Arrangementet avsluttes med en stor middag på Grand Hotel. Men Wolden Bache sier i talen at lønnsdannelsen i seg selv ikke er nok til å sikre en lav og stabil inflasjon. Sentralbanksjefen gleder seg for øvrig mye til denne dagen. Da kunne det blitt nødvendig å stramme kraftigere til senere for å få prisveksten ned. Og det er ikke gitt at Norges Bank nøyer seg med det. Wolden Bache minner også om at prisveksten ikke kommer ned av seg selv. Norges Bank vil med renteøkningene unngå at prissmitten blir starten på en periode med høy prisvekst. En høy prisvekst kan også være selvforsterkende. Vi kan ikke gjøre noe med økte energi- og råvarepriser. Wolden Bache mener det ikke nødvendigvis er så ille at mange tror prisveksten vil være høy ett år frem i tid. Det startet med en oppgang i noen få priser, men har endt i en bred prisoppgang på mange varer og tjenester. Prisveksten har i lengre tid ligget langt over dette målet, derfor må rentene opp både hjemme og ute.
show more
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Ida Wolden Bache og Nicolai Tangen må vitne i søksmål om lønnsdiskriminering i Oljefondet (+)

Kvinnene er lønnstapere og bonustapere i Oljefondet, viser ferske tall. I april må sentralbanksjef Ida Wolden Bache og oljefondssjef Nicolai Tangen vitne i ...


Post cover
Image courtesy of "Frifagbevegelse.no"
«Lønnsoppgjøret i 1974 ble rekorddyrt. Nå står Støre, LO og NHO overfor en lik situasjon»

Det var derfor inflasjon for alle pengene i Ida Wolden Bache tale torsdag kveld. Dette er helt i tråd med hovedoppgaven til Norges Bank og er slik sett en ...


– Det er et krevende arbeid å være syk og under arbeidsavklaring. Det er en økning på 10.800 kroner sammenlignet med året før. [Å fjerne momsen på strøm](https://frifagbevegelse.no/debatt/regjeringen-bor-droppe-moms-pa-strom-6.490.935889.835b16e40a) vil være et kraftfullt bidrag til å sikre et moderat lønnsoppgjør i år. En gjennomsnittlig alderspensjon var på 269.500 kroner i 2022, opplyser Nav. [forbedringer i ordningene for strømstøtte](https://frifagbevegelse.no/ntb/slik-blir-den-nye-stromstotteordningen-6.158.938069.e77f100054). Energipolitikken ble ikke innført over natten, den ble innført lag på lag over lang tid. – De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Zaal, Magnus Fjelldal og Duong Ha synes den nye arbeidstiden for en del nattarbeidere på terminalen er umenneskelig. Derfor må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Det var derfor inflasjon for alle pengene i Ida Wolden Bache tale torsdag kveld. Beskjeden var derfor at [politikerne må holde mer igjen på bruken av oljepenger](https://frifagbevegelse.no/debatt/vedum-har-gatt-fra-a-vare-festlove-til-a-bli-festbrems-6.490.936544.3cbd282daf). Den gylne middelvei er ofte den best farbare veien.
show more
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache slår tilbake mot kritikerne i årstalen: – Det har vært riktig å sette renten opp

Ida Wolden Bache holder sin første årstale som sentralbanksjef. Hun avfeier kritikken om at Norges Bank har hevet renten for mye i møtet med den høye ...


– Når vi ser på inflasjonsforventningene, så har de steget ett og to år frem i tid. Faren for at vi får den type pris-lønnsspiraler som vi hadde på 70-tallet, er mindre. Parallellene til i dag er klare, understreker Wolden Bache, og trekker frem kostnadssjokk i møte med høy etterspørsel og lite ledig kapasitet i økonomien. Et av kritikernes argumenter har også vært at inflasjonen i stor grad er importert, og at styringsrenten derfor er feil medisin for å få ned prisveksten. Tidligere denne uken kom dessuten bnp-tall som viste at norsk økonomi vokste med 3,8 prosent i 2022. For ytterligere vilkår [se her](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno). Da den vestlige verden nesten ble brakt i knestående som følge av oljekrisen på 1970-tallet, var det i etterkant av en periode med kraftig vekst, men også tiltagende prispress, i verdensøkonomien. Det blir gjentatt i torsdagens årstale. Invasjonen av Ukraina, energikrise, skyhøy inflasjon og rentenivåer som ikke er sett på flere tiår er bare noe av det sentralbanksjefen har måttet hanskes med de siste 12 månedene. – Jeg vil ikke kalle det et stikk til noen. Krisen førte etter hvert til at både priser og lønninger gikk kraftig opp. Vi følger selvfølgelig med på debatten, sa sentralbanksjefen da DN møtte henne noen timer før hun gikk på scenen.
show more
Post cover
Image courtesy of "Trønder-Avisa"
Sentralbanksjefen mener det grønne skiftet går for tregt

Får vi ikke fart på overgangen til en lavutslippsøkonomi, vil det kunne koste oss dyrt, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.


Slike utslag i prisene kan vi komme til å se mer av fremover. Vi må også være forberedt på at enkelte priser i en overgangsperiode vil kunne ligge høyere en der de vil ligge på sikt, sa hun. Men overgangen vil ikke skje sømløst og uten at det vil merkes økonomisk.


Post cover
Image courtesy of "TV 2"
Sentralbanksjefen mener det grønne skiftet går for sakte

Ida Wolden Bache holdt torsdag sin første årstale som sentralbanksjef. I dette intervjuet med TV 2 forteller hun at hun kjenner på det ansvaret jobben ...


– Men vi har fått kjenne på viktigheten av samfunnsoppdraget, så det har vært givende. – Men vi har fått et stort ansvar og det ansvaret kjenner vi på, og vi er jo opptatt av å være åpne. – Det er ikke naturlig for meg å gå inn i en debatt om den aktuelle innretningen av finanspolitikken. Det siste året har Wolden Bache stått på pressekonferanse etter pressekonferanse for å kunngjøre at renten skal opp. De siste månedene har det vært heftig debatt mellom økonomer. Slike utslag i prisene kan vi komme til å se mer av fremover.
show more
Post cover
Image courtesy of "E24"
Sentralbanksjefen om inflasjonskampen: – Vi vil gjøre det som må til

Skyhøy prisvekst gjør at Norges Bank «blir satt på prøve». Sentralbanksjef Ida Wolden Bache lover å gjøre det som kreves for å kontroll på inflasjonen.


[Les også](/norsk-oekonomi/i/XbWjEr/prisveksten-steg-til-overraskende-7-prosent-i-januar) [6,4 prosent](/norsk-oekonomi/i/XbWjEr/prisveksten-steg-til-overraskende-7-prosent-i-januar). – Og høy etterspørsel kan også gjør det lettere for bedriftene å velte økte kostnader over i prisene. Vi følger naturligvis med på utviklingen i kronen, sier Wolden Bache. I teorien skal også høyere rente gi sterkere krone, men i det siste har ikke dette skjedd, og kronen er uvanlig svak. [Mario Draghi ble kjent for under eurokrisen](/boers-og-finans/i/lALoqk/venter-rolig-farvel-fra-esb-sjef-mario-draghi-har-faatt-mye-motstand).
show more
Post cover
Image courtesy of "Finansavisen"
Sentralbanksjefen vil presse kronen sterkere

En sterkere krone gir lavere inflasjon og lavere lønnsvekst. Det må til for å få ned inflasjonen, varsler Ida Wolden Bache i sin årstale.


18.00Lesetid: 4 minutterArtikkellengde er 891 ordRenten skal opp: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache levner liten tvil om at det er kampen mot inflasjonen som nå er viktigst for Norges Bank. Det må til for å få ned inflasjonen, varsler Ida Wolden Bache i sin årstale.Publisert 16. Foto: Ivan KvermeMakroTil kategorisidenDel på FacebookDel på TwitterDel på LinkedinSend på epostKopier lenkenDelVis artiklerAre HaramSend epostRedaksjonssjef NyhetDenne artikkelen er kun tilgjengelig for abonnenter
show more