Artef

 
 
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Anklager barnefilm for bruk av «blackface»

Dette understreker hvor lite vi tenker på minoriteter i filmbransjen, skriver den antirasistiske filmorganisasjonen Artef til NRK.


Det mener vi ikke er tilfelle i «Helt super». At enkeltmennesker i organisasjonen Artef velger å tolke «Helt super» i en slik kontekst må stå for deres regning, sier Mo. – NFI har gjennom vår handlingsplan for mangfold lagt til rette for økt mangfoldskompetanse i norsk filmbransje og filmbyråkrati. Superhelter har gjerne både maske og drakt, og dette er sånn jeg ser det en versjon av dette, sier daglig leder Hatem Ben Mansour i Antirasistisk Senter. – Superheltkarakterer er ofte basert på dyr og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med NAF som er filmens hovedsamarbeidspartner. Dette har helt klart medvirket til at samtalene i rommene der beslutningene tas endres over tid. – Vi ønsket et møte med dem allerede søndag, og ba festivalen sette dette opp. Vi fikk tilbud om et møte onsdag 22 februar, men da hadde vi reist hjem. Ifølge Artef har NFI bedt om å bli fjernet fra hjemmesidene deres etter rasisme-anklagen. [NRK](https://www.nrk.no/kultur/berlinalen-stoppa-premiere-av-norsk-barnefilm-etter-antirasistisk-klage-1.16308960) skrev Berlinalen at de besluttet å ha en tekst med advarsel på resten av visningene av «Helt super» etter å ha vært i dialog med de to pratene hver for seg. Det gjelder også barnefilm, sa NFI-direktør Kjersti Mo til NFI vil ikke være med på at «Helt super» er rasistisk.
show more
Post cover
Image courtesy of "VG Nå"
Hevder norsk animasjonsfilm bruker «blackface»

I går kom nyheten om at gallapremieren på den norske barnefilmen «Helt super» under filmfestivalen i Berlin ble avlyst etter en klage fra en antirasistisk ...


– Min første assosiasjon var ikke at dette «blackface», og jeg har ikke tenkt på at filmen kan ha rasistiske elementer. Før avgjørelsen falt, hadde arrangøren vært i kontakt med filmskaperne for å dele bekymringene om at enkelte fremstillinger i «Helt super» kunne tolkes som stereotypiske. – Vi mente det ikke var grunnlag for å trekke filmen eller gjøre andre tiltak. ARTEF gir uttrykk i sin uttalelse sendt til VG at det var et standpunkt de ikke mente var optimalt. – Superheltkarakterer er ofte basert på dyr og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med NAF som er filmens hovedsamarbeidspartner. Hun omtaler filmen som en « fin film som har som mål å fortelle barn at man ikke trenger å være superhelter, det holder å bare være seg selv.». De oppfordret derfor festivalledelsen komme opp med andre strategier, blant annet utstyre filmen med en forklarende tekst, for å «unngå videre skade». Etter å ha mottatt bekymringsmeldingene satte styringskomiteen i ARTEF seg ned og så filmens trailer og annet tilgjengelig promomateriale. Derimot forklarer de gangen i hva som har skjedd. Når Hedvig tar på seg drakten blir hun ikke en annen, drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider. Noe, slik våre kolleger påpekte, er fremstillinger med røtter i en kolonistisk tankegang der svarte mennesker historisk har blitt umenneskeliggjort og sammenlignet med dyr. Sivertsen kalte det hele «sjokkerende».
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Berlinalen stoppa premiere av norsk barnefilm etter antirasistisk klage

Det var søndag at filmfestivalen i Berlin, òg kalla Berlinalen, tok imot ein klage om barnefilmen «Helt super». Den antirasistiske filmorganisasjonen Artef ...


I ein tidlegare versjon av saka stod det at NFI er blant organisasjonane som støttar Artef. Dette er sidan blitt endra til «svart» i samsvar med Men eg kan ikkje heilt forstå at det skal vera noko kontroversielt i «Helt super». – Turen til Berlin skulle vera ei fin feiring av filmen, men blei ikkje noko av det me gleda oss til. Samstundes er eg litt nervøs for at eg har oversett noko som ein kvit mann i 50-åra ikkje har skjønt. NFI har tidlegare gitt tilskot til eit kurs i regi av Artef. Intensjonen vår har vore å fortelja ei historie om at alle er gode nok akkurat som dei er, seier ho. Dersom me ikkje kan stola på at festivalen står ved vala sine, vil ein i framtida måtta vurdera deltaking i Berlin. Me skulle vera feira gjester, men slik blei det ikkje. Det verkar som overdriven woke-leiting her. Det gjeld òg barnefilm. – Det står fram for meg som eit mysterium.
show more
Post cover
Image courtesy of "Klar Tale"
Hevder norsk film bruker «blackface»

En antirasistisk filmorganisasjon mener norsk film bruker «blackface». Regissøren forstår ikke kritikken og vil ikke endre på filmen.


Artef mener at filmen bruker «blackface». De mener også at filmen inneholder «stereotype fremstillinger av fargede mennesker». Jeg synes den oppfatningen er vanskelig å forstå, sier Ben Mansour. Det er jo løvemasker. – Hedvig tar på seg en superheltdrakt med en maske som dekker øynene. Når Hedvig tar på seg drakten, blir hun ikke en annen.
show more
Post cover
Image courtesy of "Kampanje"
Reagerer kraftig på norsk barnefilm: - Sammenligner svarte mennesker med dyr

Barnefilmen Helt Super er blitt møtt med kraftige rasistiske beskyldninger og filmen er nå fjernet fra programmet til internasjonal filmfestival.


- Artefs klage på «Helt Super» og kravet om å fjerne filmen fra programmet, er et eksempel på aktivisme som vi verken vil aller kan assosieres med. Bakgrunnen for dette, er at vi som statlig institusjon ikke finner det naturlig å delta i aktivistisk arbeid. Vi oppfylte deres ønske og har tatt kontakt for å ta en samtale med dem, skriver organisasjonen, skriver Artef. Superhelt-karakterer er ofte basert på dyr og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Norges Automobilforbund (NAF) som er filmens hovedsamarbeidspartner. Vi skal fortsette å være en del av barns hverdag og fortelle sterke norske historier for et stort publikum over hele verden, sier hun. Artef er en organisasjon som skal takle institusjonell rasisme i europeisk film og er støttet av ulike filmorganisasjoner.
show more
Post cover
Image courtesy of "Utrop"
Antirasistisk organisasjon beskylder norsk barnefilm for å bruke «blackface»

Premieren på den norske filmen under Berlinalen ble utsatt på grunn av en klage fra Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film).


– Min første assosiasjon var ikke at dette «blackface», og jeg har ikke tenkt på at filmen kan ha rasistiske elementer. – Superheltkarakterer er ofte basert på dyr, og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Naf, som er filmens hovedsamarbeidspartner. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype». Når Hedvig tar på seg drakten, blir hun ikke en annen, drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider, skriver han i en kommentar til NTB. Det er jo løvemasker, og det var ikke noe jeg reagerte på da jeg så bildene. De sendte også ut advarsler til alle med billetter til en senere visning.
show more
Post cover
Image courtesy of "Subjekt"
Norsk regissør sier festival forsøkte å presse ham til å trekke film etter klage | Subjekt

Premieren på den norske barnefilmen «Helt super» under Berlinalen ble utsatt etter en klage fra en antirasistisk filmorganisasjon.


«Just Super», som er den internasjonale tittelen, er en av flere norske barnefilmer på plakaten i Berlin. – Vi har klart og tydelig sagt til Berlinalen at vi mener at filmen taler fint for seg selv og ikke er noe man skal advares mot. Når en film er invitert til en festival, er det en selvfølge at den skal bli vist til lovet tid, fortsetter regissøren. Han trekker fram at «Helt super» er sett av 110.000 på kino i Norge, vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til mer enn 150 land, inkludert USA. Før avgjørelsen falt, hadde arrangøren vært i kontakt med filmskaperne for å dele bekymringene om at enkelte fremstillinger i «Helt super» kunne tolkes som stereotypiske. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype».
show more
Post cover
Image courtesy of "smp.no"
Antirasistisk organisasjon beskylder norsk barnefilm for å bruke «blackface»

En antirasistisk filmorganisasjon mener det brukes «blackface» i den norske filmen «Helt super». Regissøren forstår ikke kritikken og vil ikke endre filmen.


– Min første assosiasjon var ikke at dette «blackface», og jeg har ikke tenkt på at filmen kan ha rasistiske elementer. – Superheltkarakterer er ofte basert på dyr, og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Naf, som er filmens hovedsamarbeidspartner. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype». Når Hedvig tar på seg drakten, blir hun ikke en annen, drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider, skriver han i en kommentar til NTB. Det er jo løvemasker, og det var ikke noe jeg reagerte på da jeg så bildene. De sendte også ut advarsler til alle med billetter til en senere visning.
show more
Post cover
Image courtesy of "Vårt Land"
Anklager norsk barnefilm for «blackface»

RASISME: Den antirasistiske filmorganisasjonen Arter mener barnefilmen «Helt super» kan være skadelig for fargede mennesker. Det fikk Berlinalen til å ...


– Min første assosiasjon var ikke at dette «blackface», og jeg har ikke tenkt på at filmen kan ha rasistiske elementer. – Superheltkarakterer er ofte basert på dyr, og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Naf, som er filmens hovedsamarbeidspartner. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype». Når Hedvig tar på seg drakten, blir hun ikke en annen, drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider, skriver han i en kommentar til NTB. Det er jo løvemasker, og det var ikke noe jeg reagerte på da jeg så bildene. De sendte også ut advarsler til alle med billetter til en senere visning.
show more
Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"
Kan en løvemaske være «blackface»? Norsk barnefilm har blåst liv i en årelang debatt.

Organisasjonen som fikk den norske barnefilmen «Helt Super» utsatt, hevder at filmen sammenligner svarte personer med dyr. – Kjenner oss ikke igjen, ...


I går kom nyheten om at den norske barnefilmen «Helt Super» hadde blitt utsatt under Filmfestivalen i Berlin, også kalt Berlinalen. De hevdet at den norske «Helt Super» inneholder «stereotypiske fremstillinger av fargede mennesker». Grunnen var kritikk fra den antirasistiske gruppen Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film).
show more
Post cover
Image courtesy of "Kampanje"
Reagerer kraftig på norsk barnefilm: - Sammenligner svarte mennesker med dyr

Barnefilmen Helt Super er blitt møtt med kraftige rasistiske beskyldninger og internasjonal filmfestival avlyser nå premierevisningen.


- Artefs klage på «Helt Super» og kravet om å fjerne filmen fra programmet, er et eksempel på aktivisme som vi verken vil aller kan assosieres med. Bakgrunnen for dette, er at vi som statlig institusjon ikke finner det naturlig å delta i aktivistisk arbeid. Vi oppfylte deres ønske og har tatt kontakt for å ta en samtale med dem, skriver organisasjonen, skriver Artef. Superhelt-karakterer er ofte basert på dyr og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Norges Automobilforbund (NAF) som er filmens hovedsamarbeidspartner. Vi skal fortsette å være en del av barns hverdag og fortelle sterke norske historier for et stort publikum over hele verden, sier hun. Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film) er en organisasjon som skal takle institusjonell rasisme i europeisk film og er støttet av ulike filmorganisasjoner.
show more