Ella Marie Hætta Isaksen

 
 
Post cover
Image courtesy of "Ságat"
Protestkino utenfor Olje- og energidepartementet

Fosen-aksjonistene inviterte til protestkino utenfor Olje- og energidepartementet i Oslo. Her ble filmen «Ellos eatnu - La elva leve» vist utenfor bygget.


Ifølge lov om opphavsrett er brukerID og passord strengt personlig, og det er kun tillatt å ha papirkopi av digital avis til personlig bruk. Hvis du deler din brukerID og/eller ditt passord eller på annen måte misbruker Ságats tjenester, forbeholder Ságat seg retten til å stenge tilgangen med øyeblikkelig virkning. Ved kjøp av digitalt avisabonnement gir du samtidig samtykke til at leveringen skjer med det samme, og du har derfor ikke angrefrist på dine kjøp. Ságat er ikke forpliktet til å yte teknisk bistand til abonnentens utstyr eller oppkobling. Ságat er ikke ansvarlig for innhold på websider som sagat.no linker til. Såfremt en annen logger seg inn på samme brukerID og passord, mister første bruker forbindelsen til digital avis. Du kan laste ned og skrive ut en enkel kopi av materialet til ditt eget bruk. Ságat forbeholder seg retten til å deaktivere diskusjonsforum/kommentarer når som helst og uten forvarsel. Vi er heller ikke forpliktet til å kommentere/svare på innlegg. Du er personlig ansvarlig for det du publiserer av kommentarer og poster i diskusjonsforumet. Ságat forbeholder seg også retten til å deaktivere og slette brukerprofiler med mangelfulle eller falske opplysninger. Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet.
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Isaksen: – Overtramp av politiet å aksjonere midt på natta

Ella Marie Hætta Isaksen er opprørt etter at hun ble båret ut av Olje- og energidepartementet i natt. – At de kommer og vekker oss midt på natta, ...


Det her kom så brått på. Det er så mye følelser nå. Det er et stort sjokk og et stort svik og overtramp fra lovens lange arm, politiet, sier hun på Instagram.


Post cover
Image courtesy of "ELLE Norge"
– Jeg har alltid hatt et behov for å stå opp imot det jeg synes er urettferdig.

Musiker, skuespiller, forfatter og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen (24) vokste opp med en selvfølgelig stolthet over sitt samiske opphav og kultur.


– Samisk kultur er så veldig mye mer enn bare kofta og joiken; det er også en hard kamp om å bevare våre livssyn og verdier. – Joik er den musikkformen som er mitt hjerte nærmest, så dette var en veldig viktig opptreden for meg, og den endte opp med å bety veldig mye for veldig mange. I samisk kultur og i samisk åndelighet sier man at man kan få beskjeder, og i ettertid er jeg er sikker på at det var akkurat det jeg fikk, sier hun. Ole begynte å skrive dette manuset med meg i tankene, og tok etter hvert kontakt, sier Ella Marie. Det var allerede da jeg fant min store kjærlighet for scenen og scenelyset, sier hun. For det var jo skuespiller jeg skulle bli, og man kunne jo ikke blande de to tingene, ler hun. Men adjektiver er det ikke så mange av; det samiske språket er ikke kjent for å beskrive mye følelser eller bruke klisjeer, sier Ella Marie. Men engelsk er pop-språket og samisk er hjertespråket, så det har vært morsomt å kombinere de to, sier Ella Marie. Det er mange ord for naturfenomener og snøforhold og vær, så sånn sett er det utallige muligheter for å lage metaforer for det indre følelseslivet. Ella Marie vant samiske Melodi Grand Prix i 2016 og startet bandet ISÁK i 2017, men hun slo for alvor igjennom i hele Norge da hun som 20-åring framførte joiken for bygda Máze på Stjernekamp i 2018. Jeg har alltid hatt et behov for å uttrykke meg eller stå opp imot det jeg synes er urettferdig, sier Ella Marie. Jeg sitter inn i varmen på på Kaffe Lykke og venter på dagens samtalepartner, Ella Marie Hætta Isaksen.
show more
Post cover
Image courtesy of "E24"
Støtter rivning av Fosen-vindkraft: – En ny Alta-kamp

SV og MDG støtter krav om å rive to vindkraftverk på Fosen, for å unngå menneskerettighetsbrudd. – En ny Alta-kamp, sier MDG-leder Arild Hermstad.


Så jeg har null sympati for de investeringene som er gjort, sier Isaksen. Havvind er også mulig på lenger sikt, selv om det er dyrere å bygge ut, sier Lilleholt. Vindkraft på land er det mest lønnsomme og det raskeste å bygge ut. De tok et stort ansvar på egen hånd også, så de er ikke helt uten skyld her, sier Haltbrekken. Det må være balanse mellom forbruk og produksjon, men vi kan ikke bygge produksjon gjennom å bryte menneskerettighetene, sier Gulowsen. Og da må man trolig bygge ut mer kraft andre steder for å kompensere for bortfallet, sier Lilleholt til E24. – Jeg mener de er nødt til å ha fullt fokus på å sikre tiltak for energisparing. – Når regjeringen ikke får ut fingeren, så er det det som stadig blir alternativet. – Det at regjeringen har brukt så lang tid er ganske uakseptabelt. Kraftproduksjonen i vindkraftverkene Roan og Storheia er beregnet til nær to terawattimer (TWh) årlig. Der er det mye å gjøre. – Jeg ser vanskelig for meg noe annet alternativ enn at man river vindkraftverkene på Fosen.
show more
Post cover
Image courtesy of "mn24.no"
Raste fra scenen på Torvet: – Staten bare tråkker over oss

Samer og miljøvernere trapper opp vindkraftaksjonene. Søndag aksjonerte også folk i Trondheim til støtte for okkupantene i departementet.