Alta

 
 
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
– Liten kuling i Alta, sterk kuling i Øksfjord

– Det er liten kuling og snøfokk i Altaområdet, mens det i Øksfjord meldes om sterk kuling, sier vakthavende statsmeteorolog i Oslo, Espen Biseth Granan til ...


Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Dette er ikke Alta-aksjonen om igjen

Alliansen de nå forsøker å etablere med ytterliggående miljø- og klimaaktivister som innbyrdes er grundige uenige i så vel hjertesaker som hvor langt de ...


Til syvende og sist er det økonomien som blir avgjørende. Det er ingen tvil om at de aktivistiske samene har en ganske god sak når det er snakk om urfolks rettigheter. Og at de nok bli bønnhørt i så måte når det om et par år er stortingsvalg. Den eneste stortingspolitikeren, så langt jeg hittil har observert, som støtter aktivistene er SVs Lars Haltbrekken. Synspunktet bygger jeg det på at det politiske klimaet på slutten av 1970- og begynnelsen av 1980-tallet var et helt annet enn dagens. Men i norsk politisk historie kommer den trolig til å bli husket som en flopp.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
Forsinkelser ved Alta lufthavn: – Sikkerheten går foran alt annet

Også avganger berøres denne morgenen, men enn så lenge har alle flyvninger kommet seg på vingene etter noe ventetid, ifølge Avinors egen oversikt. Lengst ...


Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
Fire studenter igjen på lærerutdanningen i Alta

ALTA/OSLO (VG) Sisteårs lærerstudent Alice Irene Ruud (27) har god plass rundt seg. Hun er én av fire registrerte studenter som fullfører utdanningen for ...


Post cover
Image courtesy of "iFinnmark"
Tre trafikkuhell på kort tid

De utfordrende værforholdene skaper problemer langs veiene. Mandag formiddag melder Finnmark politidistrikt om ikke mindre enn to trafikkuhell på E6 mellom ...


Det meldes om trafikale utfordringer, og politiet rykker ut for å bistå. Politiet er på vei til stedet. Det har ikke vært dramatisk, sier Weberg-Ellingsen. Politiet melder at en trailer har sklidd ut i Kløfta i Alta. Det melder politiet på vegne av Vegtrafikksentralen. Vegtrafikksentralen melder at E6 mellom Fossen og Skaidi er stengt på grunn av uværet.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
Veteraner ble hedret

Per Erling Aune Hansen er tildelt Norges Jeger- og Fiskerforbunds innsatsmedalje i sølv og Ingrid Klykken er årets medlem i Alta jeger- og fiskerforening.


Post cover
Image courtesy of "Nordnorsk debatt"
Først tok dei Alta. Så tok dei Fosen

Nei, dette er ikkje historia som tek seg opp att. Fosen er ei anna historie.


Legg Nordnorsk debatt på din hjemskjerm og få kjapp tilgang til hele menyen av kronikker, kommentarer, lederartikler i Nordlys og innlegg fra leserne. Politiet har lært at det er mogleg å gå varsamt fram, utan å invadere eit lokalsamfunn, slik dei gjorde med ein tropp på 600 mann i Alta 14. Fosen er ei anna historie, for det er berre Arbeidarpartiet og Senterpartiet som ikkje har lært. I 2023 hadde regjeringa Støre brukt fem hundre dagar – utan å måtte svare på to enkle spørsmål: Vi presenter også skråblikk på begivenhetene, gode historier og refleksjoner fra bidragsytere over hele landet. Samane har gjort erfaringar dei ikkje hadde før sveltestreiken i Oslo frå 8.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
Knytter til seg lokale aktører for å vise fram det beste av Alta

Hurtigruten Norge vil i 2023 starte opp Nordkappekspressen, som vil gå fra Oslo til Nordkapp fra september til mai. Med seg på laget har de Boreal Adventure ...


Post cover
Image courtesy of "VG Nå"
Lærerkrisen: Fire studenter igjen på lærerutdanning i Alta

ALTA/OSLO (VG) Sisteårs lærerstudent Alice Irene Ruud (27) har god plass rundt seg. Hun er én av fire registrerte studenter som fullfører utdanningen for ...


– Det søkertallene viser, er at det er langt flere enn de som får plass, som faktisk har lyst til å bli lærere. – Mange av studentene er voksne mennesker som er i jobb med familie, bolig og økonomiske forpliktelser. Det er totalt 20 som nå ser ut til å bli ferdig utdannede lærere i Alta til våren, ifølge Skrøvset: Fire på 1–7. – Mye tyder på at «produksjonen» av nye lærere i hele landet er på et lavmål i nyere norsk historie. Og lønnen er solid, sier studenten som stortrives som student i Tromsø. Denne typer endringer i opptak er svært vanskelig å få tydelig ut til søkere, påpekte Holthe overfor Nå er hun midt i andre året på Fiskeri og havbruksvitenskap i Tromsø. I hans egen landsdel, Nord-Norge, er mangelen på kvalifiserte lærere dramatisk. Lærer Thomas Nordgård i Tromsø er leder for Utdanningsforbundet Troms og Finnmark. Hun er en av dem som sluttet på lærerutdanningen i hjembyen. – Læreryrket er komplekst og det passer ikke for alle. Hun beskriver at de som er igjen av 14 ved oppstart - har hatt god kontakt med hverandre og jobbet tett.
show more
Post cover
Image courtesy of "Avisa Nordland"
I Fosen-saken framstår den norske stat som en bølle

Det er ikoniske bilder; bildene av samer som bæres bort av politiet under Alta-kampen. Nå er bildene tilbake, og de har potensial til å bli like historiske.


Jeg har tidligere skrevet kritisk om det jeg opplever som deler av reindriftas manglende vilje til å inngå i en slik dialog. Etter det som å er ferd med å skje må jeg innrømme at jeg begynner å skjønne dem. Det er åpenbart mulig å tolke dommen slik, og sett i ettertid skal jeg innrømme at utbyggingen av Alta-vassdraget ikke ga de katastrofale, miljømessige skadevirkningene som jeg og vi den gang trodde. Nå skaffer den seg det gjennom juridiske spissfindigheter som for de fleste kun framstår som et forsøk på å omgå dommens grunnpremiss om reindriftas og urfolks klare, internasjonale rettigheter. Det er en dyp, historisk ironisk over at hun også er talsperson for demonstrantene som politiet bar ut av departementskontorene i Oslo. Natt til mandag fjernet politiet samiske demonstranter med makt fra kontorene til olje- og energidepartementet, og det er fristende å spørre: Har de ingen ting lært?
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
Nå blir det vinterfest i Alta: Blir store endringer i sentrum

Som følge av både vinterfestival, Finnmarksløpet, vårmarked, barneskirenn og en rekke andre aktiviteter, vil veier, parkeringsplasser og fremkommelighet i ...