Sukrin

 
 
Post cover
Image courtesy of "fjt.no"
Studie: Overraskande samanheng mellom sukkererstatning og risiko for hjarteinfarkt og slag

Forskarar i USA seier sukkererstatninga erytritol doblar risikoen for hjarteinfarkt og slag ved høgt inntak hos personar med risiko for hjartekarsjukdom.


Post cover
Image courtesy of "TV 2"
Populært produkt øker risiko for hjerteinfarkt og slag

– Det var ikke en beskjeden risikograd, sier hovedforfatter bak studien Stanley Hazen til CNN. Han leder senteret for behandling og forebygging av hjerte-kar- ...


– Hjertekarsykdom bygger seg opp over tid og er den ledende dødsårsaken globalt. Det er mulig at det i fremtiden vil komme en mengdebegrensning på daglig inntak av erytritol, sier Ruud. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB. I alle de gruppene som ble testet, fant de sammenhengen mellom erytritol i blodet og grad av risiko. Både denne og tidligere studier har vist at testpersoner med mye erytritol i blodet ofte har andre risikofaktorer i livet, som røyking, overvekt, diabetes, alkoholkonsum og mye stillesitting. – Det vi registrerer, er at det er brukt store doser erytritol i forsøkene, og at studien er gjort på mennesker som allerede har livsstilssykdommer.
show more
Post cover
Image courtesy of "forskning.no"
Populært «naturlig» søtstoff koblet til risiko for hjerteinfarkt og slag

Forskerne fant en kobling mellom søtstoffet og blodpropp i hjertet eller hjernen. Denne undersøkelsen kan imidlertid ikke si om det var erytritol som forårsaket ...


Studien deres kan ikke slå fast at erytritol står bak økningen i risiko for blodpropp i hjertet og hjernen. Et tidligere forsøk har i tillegg vist at stoffet kan sirkulere lenge i blodet etter at du har spist stoffet. Etterpå hadde de høye nivåer av søtstoffet i blodet i to dager, før det gradvis ble borte i løpet av den tredje dagen. Kanskje har de med mye erytritol i blodet et kosthold med mer ultraprosessert mat? I ulike eksperimenter tilsatte de erytritol til blod og undersøkte hvilken effekt dette kunne ha. En beregning fra 2014 viste at amerikanere som spiser mye erytritol, kanskje får i seg rundt 30 gram om dagen. Det er mulig at det i fremtiden vil komme en mengdebegrensning på daglig inntak av erytritol, sier Ruud. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB. Erytritol brukes for eksempel som søtning i en del svært prosesserte produkter. Witkowski og kollegaene undersøkte nivået av sukkeralkoholer – deriblant erytritol – i blodprøvene deltagerne hadde gitt. For nivåene imellom var det bare en liten økning i risikoen. Erytritol er et sukkeralkohol som ser ut og smaker nesten som sukker.
show more
Post cover
Image courtesy of "dinside.no"
Slår alarm: - Farlig

En sukkererstatning kalt erythritol, som ofte blir brukt som søtnings- eller tykningsmiddel, har blitt knyttet til blodpropp, hjerneslag, hjerteinfarkt og ...


Det er mulig at det i fremtiden vil komme en mengdebegrensning på daglig inntak av erytritol, sier Ruud. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB. i mat og drikke, sier Robert Rankin, rådets administrerende direktør, i en e-post. Det er på nivå med de sterkeste hjerterisikofaktorene, som diabetes, skriver Hazen i studien. Blodprøver i løpet av de neste tre dagene sporet erytritolnivåer og koagulasjonsrisiko hos de frivillige. Studien ble publisert mandag i tidsskriftet
show more