Bakhmut

2023 - 3 - 3

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Nå faller Bakhmut: – Det gjelder å komme seg ut (Nettavisen)

Etter å ha stått på dørstokken til Bakhmut helt siden i fjor sommer, er russerne nå i ferd med å omringe den ukrainske byen fullstendig.

– Dette er det eneste de har å vise til på mange måneder. Der forteller soldaten at de har blitt bedt om å trekke seg ut av Bakhmut. – De som tidligere har hevdet byen er strategisk viktig har vist til at den blant annet fungerer som et jernbane- og logistikk-knutepunkt? Og som nevnt: Tapene til russerne overstiger langt verdien av det de har tatt. Og det står jo på ingen måte i forhold til verdien av byen, for den er ikke strategisk viktig, til tross for at enkelte folk hevder det. Den eneste gevinsten av noe betydning for russerne her, er at de propagandamessig kan si at de har lykkes, fordi de har tatt et eller annet.

Post cover
Image courtesy of "MSN"

Siste bro ut av Bakhmut skal være sprengt: – Dette kan være veldig ille (MSN)

En estimert oversikt publisert av tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i natt viser at russiske styrker ikke er langt unna å omringe de siste ...

Post cover
Image courtesy of "VG Nå"

Slaget om Bakhmut: – Har brukt mye ressurser for å vinne der (VG Nå)

En uke inn i krigens andre år klamrer ukrainske styrker seg fortsatt fast til industribyen Bakhmut. Fra skyttergravene forsøker de å holde tilbake de ...

– Russland har låst seg til Bakhmut fordi de har brukt så mye ressurser for å vinne der. Små soldatgrupper har mye av æren for den russiske fremgangen i Bakhmut. Fredag graver fortsatt redningsarbeidere etter overlevede i ruinene. Bakhmut er sentrum av forsvarslinjen som er etablert i Donetsk-regionen. Oppdragene er ofte en dødsdom. De skriver videre at videoen er desinformasjon.

Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"

Wagner-sjefen hevder Bakhmut er omringet av russiske styrker (Dagsavisen)

I en video publisert fredag sier han at ukrainske styrker kun har kontroll over én vei ut av byen. Prigozjin ber samtidig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ...

Ifølge ukrainske militærobservatører kontrollerer ukrainske styrker et område som er litt over 4 kilometer bredt vest for Bakhmut. Reuters har geolokalisert videoen til et område øst i Bakhmut, rundt 2 kilometer unna sentrum. Prigozjin hevder i videoen at Wagner-soldatene kjemper mot stadig flere eldre menn og barn og ikke profesjonelle soldater.

Post cover
Image courtesy of "Document.no"

Bakhmut snart omringet av russiske styrker, ifølge flere kilder (Document.no)

I en video publisert fredag sier Prigozjin at ukrainske styrker kun har kontroll over én vei ut av byen. Wagner-lederen ber Ukrainas president Volodymyr ...

Men de sier samtidig at det er usikkert hvor stor strategisk betydning dette vil ha. Ukrainas viseutenriksminister Hanna Maliar sa tidligere denne uken at forsterkninger til Bakhmut er sendt. Om Bakhmut faller, vil veien mot storbyene Slavjansk og Kramatorsk åpnes mer opp, og russiske styrker vil være nærmere målet om å ta kontroller over hele Donetsk. Ifølge ukrainske militærobservatører kontrollerer ukrainske styrker et område som er litt over 4 kilometer bredt vest for Bakhmut. Dette håper man kan forhindre videre russisk fremrykking, selv om Bakhmut skulle falle. Hovedveiene er under konstante artilleriangrep, folk sier de ikke kan bevege seg inn til sentrum.

Krigens blodigste slag kan være over (TV 2)

DONETSK / BERGEN (TV 2): Bakhmut er kalt krigens blodigste slag som Russland nå kan ha vunnet. De ukrainske soldatene TV 2 møter mener likevel den blodige ...

For ifølge obersten er det spesifikke målet med den langvarige striden i Bakhmut, å slite russerne ut og ødelegge for russiske styrkers muligheter til videre progresjon. Gi dem en mulighet til å forlate byen, for den er nå omringet. – Jeg tror ikke russerne vil klare å ta Bakhmut. Ja, men det er først og fremst mentalt tungt. De kjemper også, men deres forventede levetid er nå veldig kort. De ukrainske soldatene TV 2 møter er krystallklare på at kampen uansett utfall har vært verdt det - og til og med til fordel for Ukraina. – Våre soldater må kunne forflytte seg raskt og skyte først. – Om situasjonen er vanskelig? Nå ser vi mest eldre og barn. – Det er viktig for oss å forsvare Bakhmut, men ikke til enhver pris og ikke slik at alle dør. Nå kan Russland ha vunnet. DONETSK / BERGEN (TV 2): Bakhmut er kalt krigens blodigste slag.

Post cover
Image courtesy of "VG Nå"

Ukraina under sterkt press i Bakhmut (VG Nå)

Russiske styrker hevder å ha omringet byen. Lørdag er det ukrainske forsvaret av byen under tiltagende, sterkt press, ifølge britisk etterretning.

– Russland har låst seg til Bakhmut fordi de har brukt så mye ressurser for å vinne der. Det pågår harde kamper rundt og inne i Bakhmut lørdag morgen. [Les ogsåWagner-gruppen hevder fredag at de har omringet Bakhmut i det østlige Ukraina.](/nyheter/utenriks/i/xg5qAn/slaget-om-bakhmut-har-brukt-mye-ressurser-for-aa-vinne-der?utm_source=inline-teaser&utm_content=JQ7zMX)

Post cover
Image courtesy of "ABC Nyheter"

Russiske styrker fester grepet rundt Bakhmut (ABC Nyheter)

Russiske styrker fester grepet om byen Bakhmut, og de gjenværende ukrainske styrkene der er hardt presset, ifølge britisk etterretning.

Bakhmut står for fall: - Må ikke undervurderes (TV 2)

Krigens blodigste slag kan snart være over. Til tross for mulig ukrainsk nederlag i byen, tror ekspert at russerne snart kan få seg en overraskelse.

Ukraina står godt, og gitt at den Vestlige støtten fortsetter, er det gode muligheter for fremgang. De står fast i nedgravde stillinger, sett bort fra enkelte områder hvor det er litt bevegelse, sier Wegge. De har vist en vilje til å litt ukritisk pøse på, sier han. De har færre soldater, og soldatenes liv er langt viktigere. – Man må lese bildet ut fra Telegram-meldinger og det som skrives i sosiale medier. – Dersom Russland får kontroll vil det kunne gi enkelte forbedrede stillinger til å skyte mål lenger vest.

Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"

Russerne presser på i Bakhmut – hevder de i praksis har omringet ... (Aftenposten)

Men nå melder russerne at de i praksis har omringet hele byen og ødelagt de siste ukrainske forsyningslinjene, melder det britiske forsvarsdepartementet. Det er ...

Han hevder at styrkene hans i økende grad kjemper mot gamle menn og barn i stedet for den profesjonelle ukrainske hæren. Videoen er ikke verifisert av Aftenposten eller andre uavhengige kilder. I en av videoene oppfordrer han Ukrainas president om å trekke styrkene ut. De russiske styrkene og Wagner-hæren har gjort flere fremrykk nord for Bakhmut. Disse påstandene er ikke underbygget av informasjon fra andre kilder. Men nå melder russerne at de i praksis har omringet hele byen og ødelagt de siste ukrainske forsyningslinjene, melder det britiske forsvarsdepartementet.

Post cover
Image courtesy of "TV 2"

Bakhmut står for fall: - Må ikke undervurderes (TV 2)

Krigens blodigste slag kan snart være over. Til tross for mulig ukrainsk nederlag i byen, tror ekspert at russerne snart kan få seg en overraskelse.

Ukraina står godt, og gitt at den Vestlige støtten fortsetter, er det gode muligheter for fremgang. De står fast i nedgravde stillinger, sett bort fra enkelte områder hvor det er litt bevegelse, sier Wegge. De har også fått mer avansert utstyr fra Vesten, sier Wegge. De har vist en vilje til å litt ukritisk pøse på, sier han. Det kan forandre fronten. – Man må lese bildet ut fra Telegram-meldinger og det som skrives i sosiale medier. At Bakhmut er under russisk kontroll får vi kanskje ikke bekreftet før alle har kommet seg ut, sier han. De har færre soldater, og soldatenes liv er langt viktigere. – Dersom Russland får kontroll vil det kunne gi enkelte forbedrede stillinger til å skyte mål lenger vest. – Ukraina har en høy stridsmoral, de kjemper for fedrelandet sitt og de har en høyere verdi i det de gjør, ettersom de for eksempel ikke er leiesoldater. – Det er kamper i byen og det er gatekamper, men takket være ukrainske styrker har de fortsatt ikke tatt kontroll over byen, sier han. Det er ikke en uvesentlig seier, men i det store bildet har det ikke så mye å si, sier han.

Trur ukrainske styrkar førebur tilbaketrekking i Bakhmut: – Under ... (NRK)

Kampane i og rundt Bakhmut spissar seg til, melder det britiske forsvarsdepartementet laurdag. – Eg ber til Gud om at me overlever, seier ei eldre kvinne i ...

Ukrainske myndigheiter meiner byen er av lite strategisk verdi, men dei har klart å binda opp store russiske styrkar i området. Her skal han ha blitt orientert om situasjonen, og delt ut dekorasjonar til soldatar. Britane legg til at det blir stadig vanskelegare å halda livlinene ved lag. Vidare har dei påført store russiske tap i form av personell og ammunisjon, i sistnemnde sitt langvarige forsøk på å ta noko som ikkje er det verdt, ifølge Karlsen. Karlsen meiner at dei pansra styrkane ukrainarane no har sett inn i Bakhmut kan tolkast som eit teikn på tilbaketrekking av styrkar som allereie er i byen. Det britiske forsvarsdepartementet bekreftar at de ukrainske forsvararane av Bakhmut er under stadig større press, og at det går føre seg intense kampar i og rundt byen.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Russiske styrker fester grepet rundt Bakhmut (Nettavisen)

Russiske styrker fester grepet om byen Bakhmut, og de gjenværende ukrainske styrkene der er hardt presset, ifølge britisk etterretning.

Samtidig blir situasjonen stadig vanskeligere for de få sivile som er igjen i byen. En ukrainsk militærtalsmann som vil være anonym av sikkerhetshensyn, sier til nyhetsbyrået AP lørdag ettermiddag at det nå er for farlig for sivile å ta seg ut av Bakhmut i bil og at folk må gå til fots i stedet. To strategiske bruer er også sprengt, noe som har gjort det stadig vanskeligere for ukrainske styrker å få inn forsyninger og forsterkninger, heter det videre.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Nå faller Bakhmut: – Det gjelder å komme seg ut (Nettavisen)

En estimert oversikt publisert av tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i natt viser at russiske styrker ikke er langt unna å omringe de siste ...

– Dette er det eneste de har å vise til på mange måneder. Der forteller soldaten at de har blitt bedt om å trekke seg ut av Bakhmut. – De som tidligere har hevdet byen er strategisk viktig har vist til at den blant annet fungerer som et jernbane- og logistikk-knutepunkt? Og som nevnt: Tapene til russerne overstiger langt verdien av det de har tatt. Og det står jo på ingen måte i forhold til verdien av byen, for den er ikke strategisk viktig, til tross for at enkelte folk hevder det. Den eneste gevinsten av noe betydning for russerne her, er at de propagandamessig kan si at de har lykkes, fordi de har tatt et eller annet.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Hektisk innsats for å evakuere de siste barna ut av Bakhmut (Nettavisen)

De forteller at politiet finkjemmer den ødelagte byen for å evakuere eldre og de siste gjenværende barna. Politimannen Oleksandra Havrylko er en av dem som har ...

Den amerikanske tenketanken [The Institute for Study of War (ISW](https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-march-3-2023)) tror ikke på en rask russisk seier i den lille byen øst i Ukraina, som før krigen hadde rundt 70.000 innbyggere. Bakhmut er nå sårbar for russiske angrep fra tre kanter, ifølge britene. De forteller at politiet finkjemmer den ødelagte byen for å evakuere eldre og de siste gjenværende barna. Rodnjanskij kommenterte også at ukrainske styrker har befestet området vest for Bakhmut slik at selv om ukrainske tropper begynner å trekke seg tilbake, vil russiske styrker ikke nødvendigvis være i stand til raskt å ta hele byen. En ukrainsk militærtalsmann som vil være anonym av sikkerhetshensyn, sier til nyhetsbyrået AP lørdag ettermiddag at det nå er for farlig for sivile å ta seg ut av Bakhmut i bil og at folk må gå til fots i stedet. Politimannen Oleksandra Havrylko er en av dem som har forsøkt å overtale folk om å gi slipp på de siste barna slik at de kan evakueres.

Post cover
Image courtesy of "Steigan.no"

Hva vil skje etter Bakhmuts fall? - steigan.no (Steigan.no)

Ukrainske styrker har forsøkt å holde byen Bakhmut for enhver pris. Det ser ut til at den prisen er nesten ufattelig høy og at de likevel lider nederlag.

Med avsløringen fredag om at ukrainske enheter hadde sprengt [de to siste broene](https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/03/03/ukrainian-troops-detonating-bridges-withdrawal-encircled-bakhmut/) som forsynte tropper i Bakhmut, er skjebnen til kontrollen over byen effektivt beseglet. Der regjerer fortsatt slike tåpeligheter som at «drive alle russiske styrker ut av Ukraina» og «Ukraina kan erobre Krim». I et intervju i desember sa sjefen for de ukrainske væpnede styrker, general Valeri Zaluzhny, at hvis han hadde en sjanse til å kjøre til Melitopol ville hans styrker trenge minst 300 nye vestlige stridsvogner, opptil 700 pansrede personellkjøretøyer og 500 haubitser. Basert på tapet av Soledar i januar og antall tropper Russland hadde forpliktet seg til å bruke for å innta Bakhmut i begynnelsen av februar, kunne de ukrainske lederne ha trukket tilbake sine tropper på en ryddig måte for å bemanne nye stillinger i Slovyansk-Kramatorsk-linjen tidlig til midten av februar. [New York Times](https://www.nytimes.com/2023/03/03/world/europe/bakhmut-ukraine-russia.html) spør om hva som er strategien nå og om hva som er på spill. Forutsigbart nok har imidlertid mange vestlige analytikere nylig hevdet at Bakhmuts fall ikke er spesielt viktig, siden byen var av [«liten strategisk betydning».](https://www.washingtonpost.com/world/2023/03/03/bakhmut-battle-ukraine-russia/) Onsdag foreslo ukrainske tjenestemenn at de «kan [trekke tropper tilbake](https://abcnews.go.com/International/wireStory/ukraine-official-military-pull-back-bakhmut-97545605)» fra Bakhmut. Dessverre for Kiev vil ikke færre tropper være den eneste vanskeligheten de møter i sine kommende offensiver. [CNBC](https://www.cnbc.com/2023/03/04/russia-close-to-encircling-ukraines-bakhmut-after-months-of-fighting.html) skriver at Russlands knipetang lukker seg rundt Bakhmut. Hadde de gjort det, kunne UAF ha reddet utallige tusenvis av liv og okkupert godt utformede posisjoner som er lett å forsvare omtrent 40 km vest. På kort sikt vil tapet av Bakhmut ikke gjøre mye forskjell. Vi gjengir et utdrag av artikkelen

Post cover
Image courtesy of "ABC Nyheter"

Ukraina hevder Russland lider store tap i Bakhmut (ABC Nyheter)

Russland lider store tap i kampen om byen Bakhmut der 500 russiske soldater blir drept eller såret daglig, hevder Ukrainas forsvarsminister.

Explore the last week