Me

 
 
Post cover
Image courtesy of "Hallingdølen"
Slit med overvekt og mykje skjermtid blant ungdom: – Me skil oss frå resten av landet

Nesbyen har ei folkehelseutfordring: For mange unge sit og ser på ein skjerm kvar einaste dag.


Post cover
Image courtesy of "Os og Fusaposten"
Om bompengar på sidevegane: — Dette er ei sak me ikkje kan gje oss på

Det seier ordførar Trine Lindborg. I årevis har ho kjempa for ei tobomsløysing for bebuarar ved bompengestasjonane på Søfteland og i Nordvik.


Foto: Benjamin Søgnen OlsenOm bompengar på sidevegane: — Dette er ei sak me ikkje kan gje oss påHei! Kjøp digital tilgang herPå framsida noOm bompengar på sidevegane: — Dette er ei sak me ikkje kan gje oss påKommunen må spara over 160 millionar. Det stoppa ikkje Johannes, som kjøpte treLes e-avisaPerfekte forhold: Nordlyset dansa fleire netter på radSymaskin-sertifikatet er i boks.
show more
Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"
Mamma har ME. Det viktigste for oss er at hun bli trodd.

Da hun fikk diagnosen, fikk hun en brosjyre som skulle forklare hva ME var for noe. Men hvordan hun skulle håndtere den nye diagnosen, måtte hun for det meste ...


I tillegg er det ingen tvil om at det er viktig å satse på forskning på sykdommen for å finne svar på hva som faktisk skjer med kroppen. Jeg har et personlig håp om at vi en gang kan få slutt på diskrimineringen av ME-syke. Min mamma prater mye om at hun vil være med meg og resten av familien på ferie. Hun vil gå turer, jobbe igjen og dra på treningssenter. Selv om diagnosen har vært anerkjent av Det viktigste for personer med ME-diagnosen er å bli trodd. [ME faktisk er](https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/utmattelsessyndrom-kronisk/utmattelsessyndrom-kronisk/#:~:text=Kronisk utmattelsessyndrom er en tilstand,sykdom med et langvarig forløp.). [10.000–20.000 mennesker](https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/utmattelsessyndrom-kronisk/utmattelsessyndrom-kronisk/?page=3) i Norge er rammet av ME. [«Pasientene brytes ned av systemet»](https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/pasientene-brytes-ned-av-systemet/15156030/). Men hvordan hun skulle håndtere den nye diagnosen, måtte hun for det meste finne ut av på egen hånd. Jeg har i ettertid lurt på hvorfor informasjonen fra helsevesenet var så mangelfull. [her](/meninger/sid/i/8P7Xx/slik-sender-du-leserinnlegg-til-aftenposten-si-d).
show more
Image courtesy of "Dag og Tid"
Me møtest på midten

Gravhalstunnelen mellom Myrdal og Upsete på Bergensbanen er 5,3 kilometer lang og var ferdig i 1906. Det var planlagt å hogga tunnelen ut for hand, men det ...


Eg står ved sida av han far og ho mor, medan mamma Eli, tante Randi og onkel Per følgjer med på «scena». mar. På vestsida vart det sett opp ei demning ved Kaldevatn som gav trykk til vasshydrauliske maskiner. Gravhalstunnelen mellom Myrdal og Upsete på Bergensbanen er 5,3 kilometer lang og var ferdig i 1906. Det skal dei ha lært av eit italiensk arbeidslag som var med på å hogga ut Gravhalstunnelen. Det vert sagt at folket i Raundalen er særs gode til å banna på italiensk.
show more
Post cover
Image courtesy of "Uniforum"
Vebjørn Selbekk: – Me kan ikkje hindra folk i å brenna sine eigne bøker - Uniforum

TANKEVEKKJANDE: – Og når norsk politi forbyr SIAN (Stans islamiseringen av Norge/red.merknad) å driva med koranbrenning utanfor Tyrkias ambassade på grunn av ...


Det er mange muslimske stemmer i Noreg i dag, sa ho. – Det er dei homofile og lesbiske, transpersonar og heile det skeive miljøet. – Eg er ikkje einig i alt han står for som talsperson for muslimar i Noreg. Det viser at det er meir kraft i Fosen-gjengen enn i Twitter, noko eg aldri har brukt sjølv, avslørte ho. – I Tyskland og fleire andre land er det innført forbod mot Holocaust-fornekting. – Ja, og det har me faktisk gjort i samband med utstillinga «Ecce Homo». Det finst ikkje hat i desse meiningane. Er ikkje det ein rein provokasjon? Det er eit dilemma. Dessutan er det dårleg folkeskikk. – Kva er vitsen med å brenna Koranen? – I Noreg har me diskutert eit måleri og redigeringa av Roald Dahls bøker.
show more
Post cover
Image courtesy of "Hallingdølen"
Hytteeigarar reagerer på p-avgift: – Me fekk eit gebyr på 600-700 kroner etter å ha levert søppel

Hyttefolk i Totteskogen har fått parkeringsgebyr etter å ha køyrd innom det kommunale returpunktet for avfallslevering, like ved Fyri Resort i Hemsedal.


Post cover
Image courtesy of "Ringerikes Blad"
(+) Småbarns-mamma Tina (32) har ME: – Som et mareritt du aldri våkner fra

Hun elsket å jobbe, være en aktiv mamma og en glad og sosial venninne. Men livet er ikke lenger slik Tina Teigen husker det. Nå klamrer hun seg til håpet om ...


Post cover
Image courtesy of "Byggmesteren"
Me må ta vare på eksisterande bygg - Byggmesteren

Kva med ressursane som ligg i bygningsmassen vi allereie har? Bygg- og anleggsnæringa brukar ca. 40 % av dei totale materialressursane i verda. Det kostar ...


Ein ting er at vi må ta vare på dei ressursane som ligg i det som allereie finst. Spørsmålet er heller; har vi råd til å la vera? Men det treng ikkje vera ein motsetnad mellom å fortetta og å ta vare på det som allereie står der. Eit markant element i bygdebiletet, ein institusjon, eit bevis på kva Sogndal ein gong var, og den vegen vi har gått. Innovativ gjenbruk av byggjematerialar der det er naudsynt å rive kan og vera ein veg å gå. Vi må sjå verdien i å transformera, gjere det gamle om til noko nytt. Å ta vare på eksisterande bygg bidreg og til sosial berekraft, gjer bygda unik og til og med attraktiv. Sjølv om nybygg har lågare årlege utslepp knytt til energibruk, vil det ta 10–80 år før ein utliknar utslepp knytt til det å byggje nytt. Det er difor heilt nødvendig at vi tek vare på dei byggverka som allereie finst. Vi riv fordi bygga er dårleg vedlikehaldne og det er usikkert kva det kostar å pusse opp. Vi riv fordi det kostar for mykje å oppgradera til dagens standard og vi riv fordi tomta skal utnyttast betre. Kva med ressursane som ligg i bygningsmassen vi allereie har?
show more