8.mars

 
 
Post cover
Image courtesy of "Trønderdebatt"
Hvor mange 8. mars-markeringer må til før patriarkatet faller?

I år er det femti år siden det første 8. mars toget ble arrangert i Trondheim etter krigen. Først i toget gikk fire kvinner fra henholdsvis Trondhjems ...


Mange av parolene i årets 8. Med revolusjonen som de iranske kvinnene har stått i spissen for siden september 2022, avslutter jeg med en parole, født av de iranske kvinnene: «Kvinne, liv, frihet – i hele verden!». Som feminist stiller jeg spørsmålstegn med premissene for fortellingen, som jeg tenker er basert på en patriarkalsk tankegang og historieskriving. mars tog, kunne, med noen få omformuleringer, vært bruk i 8. mars 2023 er jeg glad for at en av hovedparolene i toget er «Feminister for Fred». mars møtene jeg var på, før den andre bølge feminister tok over organiseringen av 8. Én ting jeg tok med meg fra de første 8. Jeg husker ikke, jeg har gått i alle togene i Trondheim, med få unntak. Det var på slike møter at jeg startet feiringen av 8. Det var «pokker ikke nok» med «Jomfrugata» og «Geitveita». 8. Feminalen må også nevnes og anno 2023 foregår det 8.
show more
Post cover
Image courtesy of "Telen"
God 8.mars!

Det har ikke alltid vært bare fred og fordragelighet når 8.mars-komiteene landet rundt setter sine paroler og kamptemaer for toget og dagen.


Alle disse temaene er viktige - også her lokalt i Notodden og Hjartdal. Det har også vært et savn at rettighetene for kvinner med funksjonsnedsettelse skulle løftes høyere på agendaen, og at deres muligheter i arbeidsliv og hverdagsliv skulle være vel så viktig for likestillingskampen som deres medsøstres rett på lik lønn for likt arbeid. Men i år har det ikke vært mulig å overse den kampen kvinner i andre land, som Iran, kjemper på liv og dessverre også død.
show more
Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
– Hvert år rundt 8. mars får jeg de samme spørsmålene fra journalister

Hvorfor: Fordi det er kvinnedagen, og hun er aktuell med tekstsamlingen «Så lett, så sterk, så øm. Feminisme i norsk poesi». Kan du ikke begynne med å fortelle ...


Jeg har sett i en del filmer og tv-serier at dette ofte kan straffe seg, men jeg er redd for å dø, fordi jeg er så glad i livet. Da hadde jeg fortalt henne at hun er ikke glemt og at hun fortsatt inspirerer mennesker i 2023. I USA har en fjerdedel av statene fjernet retten til trygge aborter, og i Tyrkia og Egypt er det mange kvinner som ikke tør å nevne ordet «feminist». Det er jo også slik at typiske kvinneyrker er systematisk dårligere betalt en typiske mannsyrker, og fortsatt er det slik at kvinner tar på seg langt flere omsorgsoppgaver i samfunnet, noe som igjen fører til at mange ser seg nødt til å jobbe deltid. – Vanskelig å velge, men jeg kan jo nevne det morsomme diktet til Helene Guåker, som jeg leste opp i Helgemorgen i NRK. – Dette er en bok der jeg har samlet et utvalg av dikt i norsk poesi, som jeg tolker som feministiske.
show more
Post cover
Image courtesy of "Dagen"
Én av disse kristne kvinnene satser på å rekke et 8. mars-tog

– Uansett mener jeg at man kan feire oss kvinner og løfte frem kvinnesaker hele året, ikke bare på 8.mars. Det sier Alva Helena Porter Ramse (17) som bor i ...


For å lese kommentarene eller selv kommentere saken må du være innlogget på Facebook i samme nettleser som du bruker når du besøker dagen.no. Har du fortsatt problemer kan du skrive til