Georgia

2023 - 3 - 8

Demonstrasjoner mot agentlov i Georgia (NRK)

Tusenvis av demonstranter protesterer mot en ny «agentlov» i Georgia. Presidenten støtter demonstrantene.

Men i den første avstemningen i parlamentet ble det støttet av regjeringspartiet Georgisk drøm. – Loven er russisk, som vi alle vet. I en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Georgia heter det at «dette er en mørk dag for Georgias demokrati». USA og EU advarer myndighetene i Georgia og sier at landets mulighet til å bli med i Nato eller EU vil bli svekket dersom loven blir vedtatt. Vi ønsker ikke å være en del av den tidligere Sovjetunionen, vi vil være en del av EU, sier en av demonstrantene i Tbilisi til Reuters. I det russiske samfunnet har loven blitt brukt til å slå ned på det meste av opposisjon og kritikk.

Post cover
Image courtesy of "VG Nå"

Protester mot ny «agentlov» i Georgia (VG Nå)

Politiet i Georgia brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranter som protesterer mot et lovforslag de mener vil innskrenke presse- og ...

Forslagsstillerne sier på sin side at det er nødvendig med åpenhet om arbeidet til virksomheter som finansieres av fremmede stater. Han sier det utgjør en «svært dårlig utvikling for Georgia og folket» og advarer mot en mulig nedkjølende effekt på mediene og sivilsamfunnet. USA og EU har advart Georgia og sagt at landets mulighet til bli med i EU eller Nato vil bli svekket dersom loven blir vedtatt.

Post cover
Image courtesy of "ABC Nyheter"

Russiske medier: Mange pågrepet i protester i Georgia (ABC Nyheter)

Myndighetene i Georgia opplyser at 66 demonstranter ble pågrepet i protestene tirsdag mot et kontroversielt lovforslag, ifølge russiske medier.

Russiske medium: Mange arresterte i protestar i Georgia (Møre)

Over 50 politifolk vart skadde i samanstøytar med demonstrantar i hovudstaden Tbilisi, ifølgje det georgiske innanriksdepartementet, som blir sitert av ...

Forseinkingar eller nedetid på digitale utgåver og tenester vert ikkje godskrive. For å få tilgang til vår internetteneste og kunne nytte deg våre tenester, må du akseptere avtalevilkåra. Dette inneber at det ikkje vert gjeve refusjon for betalt inn beløp. Priser for abonnement kan bli justert og nye prisar vil kome fram av nettsidene. Du kan flytte abonnementet til ny fast adresse eller til ferieadresse. Kjøpar kan sjølv, når som helst bestille stopp av abonnementet ved utløp. Abonnementet går ut perioden du har betalt for. Ved oppseiing går abonnementet ut perioden du har betalt for, men vert stoppa etter dette. For å kunne behalde eit studentabonnement må det innan 1. Vilkåra kan endrast utan nærare varsel, men ved større endringar vil du bli bedt om å lese gjennom og akseptere vilkåra på ny. I tillegg vert papiravisa levert til registrert adresse. Det henvises til opphavsrettsloven.

Post cover
Image courtesy of "TV 2"

«Agentlov»-bråk i Georgia Beleirer parlamentet for å stanse ... (TV 2)

Flere enn 10.000 skal allerede ha møtt opp. Nå krever stiller opposisjonen to konkrete krav fra regjeringen.

Avisen Civil Georgia, som er sitert i denne saken, får støtte fra flere ulike ambassader. Partiet Georgisk drøm er ansett som russiskvennlig. Georgias president sier hun vil legge ned veto mot lovforslaget, som kommer fra partiet regjeringspartiet Georgisk drøm. – I dag er kvinnedagsmarsjen. Alle på listen vil få administrative og økonomiske begrensninger. Vi trenger at landet vårt er i Europa, fortsetter hun. Onsdag viser videoer og bilder i sosiale medier at demonstrasjonene sprer seg også utenfor Tbilisi. Neste parlamentsvalg i Georgia er egentlig planlagt i 2024. Det russiske systemet. – Vi vil ikke havne tilbake under det russiske hjulet. Demonstrantene skal omringe parlamentet, og nekte de folkevalgte tilgang til nasjonalforsamlingen. Dette er eneste utvei, sier Natelashvili.

Post cover
Image courtesy of "VG Nå"

Vannkanoner og tåregass mot demonstranter i Georgia (VG Nå)

Onsdag var det titusenvis av folk som tok til gatene i hovedstaden Tbilisi for å demonstrere mot lovforslaget, skriver nyhetsbyrået AFP. Demonstrantene ...

Forslagsstillerne sier på sin side at det er nødvendig med åpenhet om arbeidet til virksomheter som finansieres av fremmede stater, skriver NTB. Også EU og USA har uttrykt bekymring. 77 personer ble pågrepet, skriver Reuters og viser til en uttalelse fra innenriksdepartementet.

Post cover
Image courtesy of "Adresseavisen"

Protester mot ny «agentlov» i Georgia (Adresseavisen)

Politiet i Georgia brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranter som protesterer mot et lovforslag de mener vil innskrenke presse- og ...

Forslagsstillerne sier på sin side at det er nødvendig med åpenhet om arbeidet til virksomheter som finansieres av fremmede stater. Han sier det utgjør en «svært dårlig utvikling for Georgia og folket» og advarer mot en mulig nedkjølende effekt på mediene og sivilsamfunnet. USA og EU har advart Georgia og sagt at landets mulighet til bli med i EU eller Nato vil bli svekket dersom loven blir vedtatt.

Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"

Brannbomber og storming av parlamentet. De frykter «agentloven ... (Aftenposten)

Flere tusen demonstrerer i hovedstaden etter at politikerne stemte for den nye «agentloven». De frykter den skal bringe dem nærmere Putin.

Både tåregass og vannkanoner er blitt brukt for å roe gemyttene. Det er blitt kastet molotovcocktail mot politiet. I to dager har folk tatt til gatene over «agentloven».

Post cover
Image courtesy of "Steigan.no"

Er Georgia blinket ut til fargerevolusjon fordi landet ikke vil ha krig ... (Steigan.no)

Den tidligere sovjetrepublikken Georgia opplevde et seriøst forsøk på fargerevolusjon 7. mars 2023 etter at radikale pro-vestlige opprørere forsøkte å ...

[liberale globalistiske ideologi](https://korybko.substack.com/p/the-wests-liberal-globalist-elite). Dette betyr at Georgia derfor forventes å bli den neste fronten i den [nye kalde krigen](https://korybko.substack.com/p/the-importance-of-properly-framing), siden det er usannsynlig at den siste kris vil bli løst med det første. [advarte](https://tass.com/politics/1570425) om at noe stygt virkelig var på gang i den tidligere sovjetrepublikken. Tidligere samme dag og bare timer før forsøket på storming av parlamentet i Tbilisi, [bekreftet](https://www.rt.com/russia/572581-russia-ukraine-artyomovsk-importance/) den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu at en seier der ville knuse Kievs regionale forsvar. Lesere [bør være klar over ](https://worldleaders.columbia.edu/directory/salome-zourabichvili-)at hun tjenestegjorde mesteparten av sin karriere som fransk diplomat etter å ha blitt født i Frankrike og var tidligere landets ambassadør i Georgia fram til 2004. For å oppsummere den strategiske dynamikken på tampen av tirsdag kvelds mislykkede regimeskifte i Georgia, hadde MSM allerede skapt den falske fortellingen før parlamentet stemte over landets USA-inspirerte lov om utenlandske agenter som påsto at det symboliserer landets helning mot Russland. [suverene](https://korybko.substack.com/p/president-putins-insight-into-state) rett, ble senere utnyttet som påskudd for å organisere et voldelig regimeskifte mot statsminister Irakli Garibashvili. Georgia er et dypt splittet land som har vært under enorm vestlig innflytelse de siste to tiårene, i løpet av denne tida klarte den gyldne milliarden å manipulere en betydelig andel av befolkningen til å følge sine politiske anvisninger. mars 2023 etter at radikale pro-vestlige opprørere [ forsøkte å storme parlamentet](https://www.rt.com/russia/572614-georgia-foreign-agent-law-protests/) som svar på at det vedtok et lovforslag som krever at alle organisasjoner med minst 20 % utenlandsk finansiering må registrere seg hos myndighetene. Til tross for at statsministeren i dag har mer makt på grunn av tidligere reformer, gir presidentskapet henne fortsatt en viss innflytelse over samfunnet. Zurabishvili har siden fungert som en av den [fargerevolusjon](https://syncreticstudies.com/2014/12/03/the-color-revolution-model-an-expose-of-the-core-mechanics/) 7.

Post cover
Image courtesy of "Vårt Land"

Georgias regjering trekker tilbake omstridt «agentlov» (Vårt Land)

GEORGIA: Georgias regjering trekker tilbake en lov som ville pålagt blant annet medier som mottar pengestøtte fra utlandet, å registrere seg som agenter.

Regjeringen har den siste tiden blitt anklaget for å legge seg på en for russiskvennlig linje, mens regjeringen på sin side har anklaget deler av opposisjonen og ukrainske grupperinger for å forsøke å trekke landet inn i krigen som raser i Ukraina. Georgia grenser til Russland og har to russiskvennlige utbryterrepublikker på sitt territorium. Lovforslaget ligner på en tilsvarende lov som finnes i Russland, og som har ført til at myndighetene har kunnet slå hardt ned på blant annet medier og menneskerettsorganisasjoner som mottar støtte fra utlandet.

Post cover
Image courtesy of "Vårt Land"

Georgias regjering trekker tilbake omstridt «agentlov» (Vårt Land)

GEORGIA: Georgias regjering trekker tilbake en lov som ville pålagt blant annet medier som mottar pengestøtte fra utlandet, å registrere seg som agenter.

Regjeringen har den siste tiden blitt anklaget for å legge seg på en for russiskvennlig linje, mens regjeringen på sin side har anklaget deler av opposisjonen og ukrainske grupperinger for å forsøke å trekke landet inn i krigen som raser i Ukraina. Georgia grenser til Russland og har to russiskvennlige utbryterrepublikker på sitt territorium. Lovforslaget ligner på en tilsvarende lov som finnes i Russland, og som har ført til at myndighetene har kunnet slå hardt ned på blant annet medier og menneskerettsorganisasjoner som mottar støtte fra utlandet.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Georgias regjering gjør u-sving – trekker «agentlov» (Nettavisen)

Georgias regjering trekker tilbake en lov som ville pålagt grupper som mottar pengestøtte fra utlandet, å registrere seg som agenter.

– Vi ser at lovforslaget har ført til uoverensstemmelser i samfunnet. De mener den ville innskrenket presse- og organisasjonsretten og sette kjepper i hjulene for et eventuelt framtidig EU-medlemskap. Det gjelder ikke minst medier og menneskerettsorganisasjoner som har mottatt støtte fra vestlige land. Den har på sin side anklaget deler av opposisjonen og ukrainske grupperinger for å forsøke å trekke landet inn i krigen som raser i Ukraina. Kritikere har anklaget Georgias regjering for å gå i Russlands fotspor og for å ville bruke loven til å føre landet i autoritær retning. Lovforslaget ligner på en tilsvarende lov som finnes i Russland, og som har ført til at russiske myndigheter har kunnet slå hardt ned på deler av sivilsamfunnet.

Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"

Georgia trenger en tydelig og støttende stemme fra Vesten (Dagsavisen)

Demonstranter under en protestaksjon i Georgias hovedstad Tbilisi 9. mars 2023. Georgia Protests «Folk frykter at myndighetene mobiliserer ressurser til å tjene ...

Hadde ikke vesten snudd ryggen til Georgia i 1991 og 2008, hadde det ikke blitt noe av 2014 og 2022 i Ukraina. Georgia fikk kvinner i parlamentet i samme tidsperiode som Norge. Men senere ble landet med på avtalen til gjengjeld av noen betingelser, som etterlot Sverige og Finland i opposisjon til sin egen politiske samvittighet, som landene årevis har bygget sin integrasjonsidentitet på. Men hvor lenge Georgia helt alene har kjempet mot fiendene fra alle kanter, som like gjerne kunne fortsette å annektere videre vestover, vil ikke Vesten reflektere over. Landet har alltid hatt forhåpninger om å styrke seg selv og Vesten ved å knytte tettere bånd med vesteuropeiske land. Verdenssamfunnet har jo prokrastinert på lignende måte i minst et par hundre år, mens Russland og sine allierte har rukket å tvinge blodige endringer på verdenskartet. Derfor ber jeg media om å belyse saken litt bedre. Men folk i vesteuropeiske land, blant annet vårt rettferdige, engasjerte, varme norsk folk fortjener å være riktig informert om det som foregår i regionen. Jeg blir bedt om å ta medierollen. Jeg forstår at det å stå med et EU- flagg i hånda ikke er billetten til den vesteuropeiske familien. Det regjerende partiet i Georgia gikk inn med et lovforslag om «Vestens agenter» til tross for at folket har gitt tydelig negative tilbakemeldinger. Media forteller om protestmarsjer etter togkatastrofen i Hellas, og opptøyer mot en mulig endring i pensjonspolitikk i Paris.

Post cover
Image courtesy of "Filter Nyheter"

Georgia forbyr likevel ikke «utenlandske agenter» - Filter Nyheter (Filter Nyheter)

GEORGIA TREKKER KONTROVERSIELT LOVFORSLAG: Etter to dager med omfattende og voldelige demonstrasjoner, velger georgiske myndigheter nå å trekke lovforslaget ...

I fjor skrev Filter Nyheter om hvordan flere i Georgia frykter [russisk invasjon](https://filternyheter.no/kan-georgia-bli-neste-etter-ukraina-frykten-har-okt-kolossalt/). Lovforslaget så ut til å være inspirert av Russlands lov med lignende navn, en lov russiske myndigheter har brukt for å kontrollere og ødelegge for uavhengige mediexr og menneskerettsorganisasjoner. GEORGIA TREKKER KONTROVERSIELT LOVFORSLAG: Etter to dager med omfattende og voldelige demonstrasjoner, velger georgiske myndigheter nå å

Georgia ville kopiere russiske lover. Da tok folket til gatene (Dagsavisen)

Georgia ville kopiere russiske lover. Da tok folket til gatene. NAVN I NYHETENE: Myndighetene i Georgia sier de er for EU-medlemskap, men i kulissene er de ...

Han har ikke gitt ut noe på mange år, jeg er bekymret for at det aldri skal komme noe. Ingen ønsker å havne i fengsel eller bli utsatt for politivold eller det som verre er. De prøver seg på en hårfin balansegang, er pragmatiske og vil ikke legge alle eggene i en kurv. Men mange er med rette redde for å stikke hodet fram. Hvorfor benytter de ikke anledningen og jager ut russerne mens de er opptatt i Ukraina? Det er mye handel mellom landene, og fortsatt er det mange som reiser til Russland for forretninger. – EUs utenrikssjef Josep Borrell har uttalt at lovforslaget var i direkte strid med alt som er forventet av Georgia for at de skal kunne bli EU-kandidater, og at dette vil få store konsekvenser. Så kom Viktor Janukovitsj, som først sa han var for EU, men som plutselig la avtalen død og gikk i stedet for en sterkere avtale med Russland. De igjen ledes av en kar, Bidzina Ivanisjvili, som er milliardær og blitt rik på forretninger i Russland. De har fremmet et lovforslag som er en kopi av «foreign agents» loven i Russland, som skal kontrollere menneskerettighetsorganisasjoner og frie medier med støtte fra utlandet. – Nå har demonstrasjonene vart i to dager, og myndighetene har backet ned og sagt at de trekker lovforslaget. Det var nettopp i Georgia at hele bevegelsen for europeisk integrering begynte, de var først ute med roserevolusjonen i 2003.

Post cover
Image courtesy of "Filter Nyheter"

Georgia trekker russisk-inspirert lovforslag om «utenlandske agenter ... (Filter Nyheter)

Det georgiske lovforslaget innebar at alle organisasjoner ville fått stempelet «utenlandsk agent» dersom de fikk mer enn 20 prosent av inntektene deres fra ...

I fjor skrev Filter Nyheter om hvordan flere i Georgia frykter [russisk invasjon](https://filternyheter.no/kan-georgia-bli-neste-etter-ukraina-frykten-har-okt-kolossalt/). Lovforslaget så ut til å være inspirert av Russlands lov med lignende navn, en lov russiske myndigheter har brukt for å kontrollere og ødelegge for uavhengige mediexr og menneskerettsorganisasjoner. GEORGIA TREKKER KONTROVERSIELT LOVFORSLAG: Etter to dager med omfattende og voldelige demonstrasjoner, velger georgiske myndigheter nå å

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Georgia løslater pågrepne demonstranter (Nettavisen)

Alle som er pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i Georgia denne uka, blir løslatt, ifølge landets innenriksdepartement.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Fortsatt store demonstrasjoner i Georgia etter regjeringens u-sving (Nettavisen)

Selv etter at regjeringen skrotet en omstridt lov og løslatte pågrepne demonstranter, demonstrerte mer enn 30.000 georgiere mot landets regjering torsdag.

Demonstranter ropte slagord mot regjeringen, og noen ba den om å gå av. Trass i at regjeringen har skrotet loven og løslatt demonstranter, demonstrerte likevel mer enn 30.000 torsdag, ifølge AFP. Utenfor nasjonalforsamlingen ble det veivet med georgiske flagg, ukrainske flagg og EU-flagget. Det gjelder ikke minst medier og menneskerettsorganisasjoner som har mottatt støtte fra vestlige land. Den georgiske opposisjonen sier i en felles uttalelse at demonstrasjonene vil vedvare, og sier at regjeringen ikke har gitt klare garantier for at Georgia går i en provestlig kurs. – Det georgiske folk har, nok en gang, tydelig sagt at det eneste valget for Georgia er en sikker og blomstrende europeisk framtid, heter det i en uttalelse.

Georgia (USA): Antisemittisme defineres som hatkriminalitet (Norge IDAG)

Den amerikanske delstaten Georgia sitt parlament vedtok 7. mars et lovforslag som gjør at antisemittisme blir definert som anti-jødisk hatkriminalitet.

Du plikter å holde Norge IDAG oppdatert om endring av adresse eller eventuelle andre endringer i abonnementsforholdet. Når det gjelder endringer i pris, vises til punkt 8. Med nettabonnement får du tilgang til alle artikler på idag.no og e-avis via datamaskin, mobiltelefon og nettbrett. Det er kun papiravisen som kan stoppes midlertidig. Med totalabonnement får du tilgang til papiravisen, alle artikler på idag.no og e-avis via datamaskin, mobiltelefon og nettbrett. Vi ber deg ta kontakt med oss for å rette opplysninger som skulle vise seg ikke å være korrekte. Eventuelle endringer i leveringssted skjer på vilkår nærmere redegjort for på våre nettsider. Månedsabonnement har en minste varighet på en måned og løper til det blir sagt opp. Du kan når som helst kreve at opplysningene slettes, dersom disse ikke lenger er nødvendige for å gjennomføre avtaleforholdet mellom deg og Norge IDAG. Du plikter å sørge for tilfredsstillende merking på leveringsstedet. Angrerettskjema følger ordrebekreftelsen ved bestilling av abonnementet. Melding bør gis skriftlig.

Explore the last week