Jonas Gahr Støre

 
 
Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
Demonstrasjon mot Støre i Sametinget: – Vi har ingen tillit

Jonas Gahr Støre (Ap) fikk klar beskjed om hva mange samer mener om regjeringens håndtering av Fosen-saken i Sametinget.


– Vi har ikke flere beiteområder å avgi. – Nå venter vi på en ekte unnskyldning. Bare ord har ingen verdi, sa Inga Julia Sara, en av aktivistene,


Post cover
Image courtesy of "Ságat"
Her ankommer Støre Sametinget: Fikk overlevert 35.357 underskrifter / Se videoer, hør hva han sier.

Tordag 9. mars er statsminister Jonas Gahr Støre i Karasjok. Dagen startet med beøk hos reindriftssamer sammen med sametingspresident Silje Karine Muotka.


Ifølge lov om opphavsrett er brukerID og passord strengt personlig, og det er kun tillatt å ha papirkopi av digital avis til personlig bruk. Hvis du deler din brukerID og/eller ditt passord eller på annen måte misbruker Ságats tjenester, forbeholder Ságat seg retten til å stenge tilgangen med øyeblikkelig virkning. Ved kjøp av digitalt avisabonnement gir du samtidig samtykke til at leveringen skjer med det samme, og du har derfor ikke angrefrist på dine kjøp. Ságat er ikke ansvarlig for innhold på websider som sagat.no linker til. Ságat er ikke forpliktet til å yte teknisk bistand til abonnentens utstyr eller oppkobling. Såfremt en annen logger seg inn på samme brukerID og passord, mister første bruker forbindelsen til digital avis. Du kan laste ned og skrive ut en enkel kopi av materialet til ditt eget bruk. Ságat forbeholder seg retten til å deaktivere diskusjonsforum/kommentarer når som helst og uten forvarsel. Vi er heller ikke forpliktet til å kommentere/svare på innlegg. Du er personlig ansvarlig for det du publiserer av kommentarer og poster i diskusjonsforumet. Ságat forbeholder seg også retten til å deaktivere og slette brukerprofiler med mangelfulle eller falske opplysninger. Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet.
show more
Image courtesy of "Fagpressenytt"
Støre lover rask behandling av Fosen-saken - men ingen konkrete tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager overfor Sametinget at behandlingen av Fosen-saken har tatt så lang tid. Men gir ingen signaler om hva som vil ...


10.03.2023


Post cover
Image courtesy of "KSU.NO"
Støre lover Sametinget rask behandling av Fosen-saken – men ingen konkrete tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager overfor Sametinget at behandlingen av Fosen-saken har tatt så lang tid. Men gir ingen signaler om hva som vil ...


Det er en del av utfordringen: Vi må bli mer involvert, sier hun. – Det er veldig frustrerende. – Det er ikke de som kan bestemme hvordan dette skal gjøres. – Vi jobber for å avklare denne saken så fort som mulig, men vi må gjøre ting i riktig rekkefølge. Det har tatt for lang tid. Det var som å gå inn i løvens hule.
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Kommentar: Støre med nye takter – kan bli et tidsskille i samepolitikken

Statsministeren viser nye takter ovenfor samer og Sametinget. Om Sametinget nå spiller kortene rett kan det bli et tidsskille i samepolitikken.


Jeg ser frem til å jobbe tillitsfullt sammen med reindriftssamene på Fosen, og med Sametinget, for å finne en løsning som sikrer at samenes rettigheter blir ivaretatt. Vi skal ta godt vare på de tradisjonelle næringene – som reindriften, kystfisket og landbruket. Støre visste at han må vise nye takter for å vise respekt og bygge tillit. Nå viser Støre nye takter, og byr opp til en dans verken han eller Muotka har danset før. Ifølge Støre vil samer som blir direkte berørt av utbygginger ha en viktig stemme i framtidige utbygginger. Når man ikke blir lyttet til, ikke får oppmerksomhet og ved avmakt. Med lett bållukt og reinhår i klærne ankom Støre Sametinget. Støre og regjeringen burde skjønt alvoret da de fikk dommen i fanget. I Fosen-saken er de på nytt spor: En hilsningsform som er vanlig i møter mellom urfolk. Fra Sametingets talerstol kommer statsministeren med ord som de samiske folkevalgte aldri før har hørt. oktober 2021, kun tre dager før Støre tiltrer som statsminister, avsier Høyesterett Fosen-dommen i storkammer.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
(+) – Det virket som at han var veldig interessert og lyttet til det vi hadde å si

Etter at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde deltatt på det offisielle programmet på scenen under NHOs regionkonferanse, fikk han møte de tre ...


Post cover
Image courtesy of "folkebladet.no"
(+) Statsminister Støre åpnet Finnmarksløpet

Statsminister Jonas Gahr Støre benyttet finnmarksbesøket til å markere startskuddet for Finnmarksløpet i hundekjøring fredag.


Post cover
Image courtesy of "Radio Haugaland"
Støre om Fosen-trakassering: Alvorlig og uakseptabelt

I kjølvannet av Fosen-demonstrasjonene har det haglet med negative ytringer i sosiale medier. Statsministeren mener det er alvorlig, fordi det skaper utrygghet.


Det er uakseptabelt. – Det er alvorlig. I kjølvannet av Fosen-demonstrasjonene har det haglet med negative ytringer i sosiale medier.


Post cover
Image courtesy of "VG Nå"
Skuffet etter Støre tale til Sametinget: – Bare tomprat

KARASJOK (VG) Det var store forventinger til statsministerens tale til Sametinget. – Men dette har vi hørt tusen ganger før, mener en skuffet ...


Og ta ansvar for at konsultasjonene skjer i en tone som er respektfull og at alle blir rettmessig hørt. – Vi er like for loven i Norge. – Vi må styrke våre rutiner for konsultasjonkonsultasjonKonsultasjon vil si å spørre til råds. – Jeg blir forbanna over at Støre bruker samisk ungdom på den måten i sin tale. – Det var bare tomprat. – Jeg understreker her fra Sametingets talerstol at regjeringen tar sitt ansvar på det største alvor og vil jobbe grundig og så raskt som mulig videre med å følge opp dommen fra Høyesterett.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
(+) I Alta fødes det relativt flest barn i hele Nord-Norge, men Jonas og Ap sier fortsatt nei til fødeavdeling

Statsminister Jonas Gahr Støre møter paradokset under sitt besøk i Finnmark: I Alta er tause aksjonister for fødeavdelingen rammen for statsministerens ...


Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
(+) Porsanger-ordfører ber Støre om hjelp: – Finnmark er i krise

Av Bibiana Piene, NTB. Om fraflyttingen de neste 40 årene blir like stor som de 40 siste, vil det ikke være folk igjen i Finnmark, sier Porsanger-ordfører ...


Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
Nå er andelen politikere i regjeringen med innvandrerbakgrunn null

Etter at Nancy Herz gikk av som statssekretær fredag er det nå ingen statsråder eller statssekretærer igjen i regjeringen med innvandrerbakgrunn.


Folk med minoritetsbakgrunn er ikke godt nok representert i politikken generelt og heller ikke i regjeringsapparatet. Grunnen til at jeg ikke sier at det er for dårlig eller krise eller noe sånt er at det ikke finnes noen quick fix. Men det er også viktig at det er folk i regjeringsapparatet med eksotisk bakgrunn, sier Hussaini. I rådgiverkorpset til regjeringen er det én med innvandrerbakgrunn, Bhanuja Rasiah er rådgiver for næringsminister Jan Christian Vestre. Den eneste blant statsrådene og statssekretærene nå som har flerkulturell bakgrunn i det hele tatt er samiske Nancy Porsanger Anti. Jeg har bedt om og fått avskjed i nåde fra og med i dag.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Edel Marlèn vil inn i innsatsstyrken: – Jeg er krigeren i familien!

Edel Marlèn Taraldsen jobber til daglig som sykepleier ved Hammerfest sykehus. Men nå er hun på opptaksprøve til å bli medlem i Heimevernets innsatsstyrke i ...


Og hadde det ikke vært for statsministerbesøket, så hadde vi spist feltrasjoner ute i dag. Men husk å få med at uansett, så er jeg krigeren i heimen, sant? – Jeg har møtt Edel på landsmøtet til Norsk Sykepleierforbund tidligere. Det hadde også gått fint, jeg er glad i det. – Det er første gangen vi i Heimevernet får et flunkende nytt våpen. Når det er forsvarspolitikk, så er det jo veldig mange ting han ikke kan prate offentlig om, forteller Taraldsen. Så det var en veldig fin samtale vi hadde nå. Han forteller til iFinnmark at han har gjennomført førstegangstjenesten på Porsangmoen. Vi skal ut og sove i felt etterpå nå. Eller der hun nå håper å komme inn: I innsatsstyrken Ida og Lyra. Magne Kåven, Marita Fosshaug, og de andre dyktige hvitkledde på kjøkkenet har disket opp med stekte poteter, stekt laks, og brokkoli. Heimevernet driver seleksjon av nye soldater til innsatsstyrken Ida og Lyra på Porsangmoen, da statsminister Jonas Gahr Støre kommer på «inspeksjon» onsdag ettermiddag.
show more
Post cover
Image courtesy of "Bergens Tidende"
Støre lover Sametinget rask behandling av Fosen-saken – men ingen konkrete tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager overfor Sametinget at behandlingen av Fosen-saken har tatt så lang tid. Men gir ingen signaler om hva som vil ...


Det er en del av utfordringen: Vi må bli mer involvert, sier hun. – Det er veldig frustrerende. – Det er ikke de som kan bestemme hvordan dette skal gjøres. – Vi jobber for å avklare denne saken så fort som mulig, men vi må gjøre ting i riktig rekkefølge. Det har tatt for lang tid. Det var som å gå inn i løvens hule.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
(+) Statsministeren ville ikke gå med på at elektrifisering av Melkøya krever kraft tilsvarende fire til fem Alta Kraftverk

Jonas Gahr Støre på plass i Alta peker på at elektrifisering av Melkøya ikke vil bli plugget inn før slutten av 20220-tallet, og at det er tid nok å få bygd ...


Post cover
Image courtesy of "Ságat"
Støre talte til plenum: Intet nytt fra Fosen-fronten

Torsdag talte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Sametingets plenumsforsamling; de 39 folkevalgte i samenes parlament. Både samisk media, som alltid ...


Ifølge lov om opphavsrett er brukerID og passord strengt personlig, og det er kun tillatt å ha papirkopi av digital avis til personlig bruk. Hvis du deler din brukerID og/eller ditt passord eller på annen måte misbruker Ságats tjenester, forbeholder Ságat seg retten til å stenge tilgangen med øyeblikkelig virkning. Ved kjøp av digitalt avisabonnement gir du samtidig samtykke til at leveringen skjer med det samme, og du har derfor ikke angrefrist på dine kjøp. Ságat er ikke forpliktet til å yte teknisk bistand til abonnentens utstyr eller oppkobling. Ságat er ikke ansvarlig for innhold på websider som sagat.no linker til. Såfremt en annen logger seg inn på samme brukerID og passord, mister første bruker forbindelsen til digital avis. Du kan laste ned og skrive ut en enkel kopi av materialet til ditt eget bruk. Ságat forbeholder seg retten til å deaktivere diskusjonsforum/kommentarer når som helst og uten forvarsel. Vi er heller ikke forpliktet til å kommentere/svare på innlegg. Ságat forbeholder seg også retten til å deaktivere og slette brukerprofiler med mangelfulle eller falske opplysninger. Du er personlig ansvarlig for det du publiserer av kommentarer og poster i diskusjonsforumet. Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Ap-ordførar vil kaste partitoppar: Støre er ikkje trygg

Ap-ordførar i Ringebu, Arne Fossmo, meiner både partisekretær Kjersti Stenseng og nestleiar Bjørnar Skjæran bør skiftast ut, Han er heller ikkje framand for ...


– Det er landsmøtet som skal velje leiinga i partiet, og medlemsdemokratiet fungerer ypparleg. Partileiinga i Arbeidarpartiet består i dag av leiar Jonas Gahr Støre, nestleiar Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng. Det er leiinga som frontar vår politikk og som Ap-folk ikkje er fornøgde med, skriv Fossmo i ein mail til – Jonas som statsminister må også vurdere sin posisjon som den øvste leiar. Det viser valmålingane. Det må inn ei fornying.
show more
Post cover
Image courtesy of "Regjeringen.no"
Statsministeren besøkte Karasjok

Statsminister Jonas Gahr Støre hadde torsdag møte med sametingspresident Silje Karine Muotka, og talte til Sametinget i plenum.


Det er nyttig å høre erfaringer og synspunkter fra de som jobber i reindriftsnæringen hver dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre. - Det var både hyggelig og nyttig å besøke siidaen. De snakket om Fosen-saken, sannhets- og forsoningskommisjonen og samarbeid mellom Sametinget og regjeringen.


Post cover
Image courtesy of "Finansavisen"
Partisekretæren vil bli sparket

Stensengs vei er ut av partikontoret. Hun overlever ikke landsmøtet om to måneder, skriver Trygve Hegnar i lederen.


19.59Oppdatert 9. Partisekretæren vil bli sparketPublisert 9. mars 2023 klokken 20.07Lesetid: 2 minutterArtikkellengde er 427 ordStatsminister Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.


Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"
Ap-veteran mener Støre bør gå av

Arbeiderpartiet sliter på målingene for tiden. Partiveteran Thorbjørn Berntsen mener det er på tide at Jonas Gahr Støre tar hatten og går av.


– Det blir jo som å skyte pianisten og la dirigenten bli stående igjen. – Arbeiderpartiet kan ikke gjøre som strutsen å stikke hodet i sanden. Ap har ikke hatt mye å smile av på partimålingene den siste tiden.


Post cover
Image courtesy of "dagbladet.no"
- Støre må gå av

I et lukket Ap-forum tar partiveteran Thorbjørn Berntsen til orde for at Jonas Gahr Støre må gå av. - Vi må ta grep for å unngå valgnederlag i 2025, ...


Dette skjer under Støres lederskap, det er han som har frontet politikken - ingen andre. - Han ble spurt om alle disse milliardærene som har tatt på tyrolerhatten og flyttet til Sveits. - Jeg synes det er veldig synd. - Jeg har veldig mye fint å si om Tonje Brenna. - Arbeiderpartiet kan ikke gjøre som strutsen å stikke hodet i sanden. Fylkeslagene i partiet har frist denne uka på å gi valgkomiteen sin innstilling.
show more
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Støre møtte Sametinget: – Det trengs mer kraft, nett og energi

(KARASJOK) Statsminister Jonas Gahr Støre lovte Sametinget å jobbe så grundig og raskt som mulig for å rette opp på Fosen. Samtidig understreket han at ...


Det viktigste er at det er jobber her som er attraktive, at partneren din får en jobb, at det er kulturtilbud. Vi snur koften for å vise at vi er uenige. Koften er det helligste vi har. – Vi har masse arbeidsplasser her. – Vi samer er fredelige. – Ingen slike spørsmål er fritatt fra at det kan bli motsetninger og ulike syn. – Jeg hører på det og. Det er ikke jeg som deler ut millimeter er. I Finnmark planlegges det flere vindkraftverk, som lokale reindriftssamer er imot. Vi har mye vind i havet og land. Selv om regjeringen har beklaget overfor reindriften på Fosen, er ikke det godt nok for aksjonistene. Vi har også store solkraftressurser.
show more
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Ap-ordførere vil ha utskiftninger i toppledelsen

Ap har landsmøte i mai, og hele partiledelsen, det vil si partileder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Bjørnar Skjæran står til valg ...


Vi mener det ikke er tilstrekkelig bare å få inn en ny nestleder, sier partileder Hilde Nyutstumoen i Hamar Ap til TV 2. Da sier det seg selv at endringer i toppledelse selvsagt er like aktuelt som endringer blant sentralstyrets vanlige medlemmer, skriver hun i en sms til DN. [(Vilkår)](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. For ytterligere vilkår [se her](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno). Hun viser til Aps nye ordførerkandidat i byen, Ann-Kristin Moldjord. Flere mener endringer i toppledelsen nå må til, og oppfordrer valgkomiteen til å ta grep. Dette mener jeg er en god løsning. – Jeg opplever nok at partiledelsen bør være mer interessert i hva som skjer lokalt og opptatt av kommunene. – Det trengs endring i ledelsen. Tidligere denne uken meldte TV2 at Hamar Ap går inn for å vrake Kjersti Stenseng som partisekretær. - Jeg har tillit til ledelsen og vi i Nordland har spilt inn Tonje Brenna som et friskt tilskudd til dagens ledelse som en av to likestilte nestledere. – Skal vi bygge opp tillit som styringsparti, må vi opptre som et styringsparti, sier han og legger til at valgkomiteen nå må få gjøre sin jobb i fred.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nordnorsk debatt"
Støre balanserte godt på vidda

Tidligere har statsministeren møtt kritikk fordi han er altfor opptatt av de lange linjene. Men det var de lange linjene som berget Støre på Sametinget.


Det er statsministerens ansvar å sørge for at medvirkning er en ekte mulighet for Norges borgere i de mange interessekonfliktene i arealsakene fremover. Det har nok i flere saker opplevdes som om det bare var samene som skulle komme staten i møte i disse dialogene. Å abdisere fra dialogen vil være fatalt for den sympatien som samiske interesser har fått gjennom Fosen-aksjonene. Et feilsteg fra Støre ville gjort det krevende å drive på med Arbeiderparti-politikk i landsdelen - som innebærer et grønt industriløft for nordområdene. Hun ble jo møtt av et sendrektig og arrogant Olje- og energidepartement i Fosen-saken. Vi møter nå oppgaver som vil kreve at vi finner løsninger som speiler mangfoldet og respekterer rettighetene både til minoriteter og majoriteter.” sa Støre. Særlig de som hadde håpet på konkrete svar om Fosen, Da kraft var en overskuddsgode var det ikke behov for omfordeling. Jonas Gahr Støre leste det historiske rommet godt. Tidligere har statsministeren møtt kritikk fordi han er altfor opptatt av de lange linjene. Det er mange som vil være uenige i at Støre leverte noe av substans i sin tale. Nå begynner det å brenne under fotsålene til alle og hver.
show more
Post cover
Image courtesy of "altaposten.no"
(+) Ble utfordret om nordnorsk uro

Statsministeren måtte svare på de betydelige utfordringer nordnorsk næringsliv står overfor. Han advarte mot å tro at det finnes enkle løsninger.


Post cover
Image courtesy of "NRK"
Reindriftssame i Finnmark sier ja til vindkraft i sine beiteområder

Det er en selvfølge at reindriftssamer må bidra til kraft og utvikling i Finnmark, mener reineier Nils Henrik Sara. Han frykter likevel at Fosen-saken skal ...


Og det er utrolig skremmende, sier hun. – Det er en totat mangel på tillit. – Det er en del av vår historie og kultur. Nils Henrik Sara tror mange reindriftssamer kan være oppildnet av det som skjedde i Fosen-demonstrasjonene. Men at man kan enes om noe er jeg helt sikker på. Men det må skje på en måte som ikke skaper disse konfliktene, sier Støre. – Jo, men Equinor er vårt ledende energiselskap, som også skal se på havvind. Det er viktig å lytte til dem og høre hvordan reinsdyra oppfører seg på vinterbeite og sommerbeite, sier Støre. – Men da må jeg peke ut hvor turbinene skal stå med tanke på hva som er mest hensiktsmessig for min del. Det er viktig at vi finner en vei ut av situasjonen, slik at alles eksistens ivaretas. Så da må vi finne ut hvilken type utbygging som er mest egnet. Dette i et fylke der nesten hver eneste kvadratmeter er beiteland for rein.
show more