Xi Jinping

 
 
Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"
24 tegn, to tekopper og en kald skulder. Her er syv ting du må vite om det som skjedde i Beijing denne uken.

Xi Jinping ble fredag gjenvalgt av sin håndplukkede nasjonalforsamling til en tredje femårsperiode som Kinas statsoverhode. Stillingen kalles «statsformann» i ...


Det er spesielt i forsknings- og teknologidepartementet de største endringene er på gang. Xi Jinping klarte i oktober å stokke om på partiledelsen slik at han nå bare er omgitt av allierte og ja-folk. Om Xi setter pris på alt dette, viste han det ikke offentlig under Folkekongressen. Teksten tolkes som en ny grunnmur i Kinas utenrikspolitikk. Ikke minst fordi kontrasten er så stor til 24-tegnsmantraet til Deng Xiaoping, mannen som startet Kinas økonomiske eventyr for 45 år siden. Der fikk han en ny femårsperiode på partikongressen i oktober. Men nå tyder mye på at også Kina har lagt covid bak seg. I den engelske oversettelsen er den de siste 40 årene blitt omtalt som «president». Dermed kan 69-åringen i teorien beholde den tittelen så lenge han vil. Her er syv av dem: Stillingen kalles «statsformann» i den kinesiske grunnloven. Overraskelsene er få, om noen.
show more
Post cover
Image courtesy of "Document"
Anders Magnus reagerer når pressen sier at Xi er «valgt» til president i Kina

Xi Jinping tas i ed som president for fem nye år. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein. Tidligere NRK-korrespondent Anders Magnus kritiserer pressen for å bruke ...


Jeg tror det er veldig viktig hva slags ord og begreper pressen bruker for å fortelle om situasjonen i Kina. Som i Mao-tiden har persondyrkingen kommet tilbake, og partimedlemmer og journalister blir tvunget til å studere Xi Jinpings tanker. mars, høre at Xi Jinping er valgt til president i Kina, for en ny femårs-periode. I store medier omtales gjerne dette som at Xi er «valgt» som Kinas president. I partiapparatet har Xi rensket ut de fleste som kunne hatt andre tanker. Kinas kommunistparti er ikke så blyge.
show more
Post cover
Image courtesy of "Møre"
Putin gratulerer Xi med fem nye år

Russlands president Vladimir Putin gratulerte fredag Xi Jinping med attvalet i Kina. Samtidig hylla han det sterke bandet mellom Kina og Russland. Publisert: ...


Forseinkingar eller nedetid på digitale utgåver og tenester vert ikkje godskrive. For å få tilgang til vår internetteneste og kunne nytte deg våre tenester, må du akseptere avtalevilkåra. Dette inneber at det ikkje vert gjeve refusjon for betalt inn beløp. Priser for abonnement kan bli justert og nye prisar vil kome fram av nettsidene. Du kan flytte abonnementet til ny fast adresse eller til ferieadresse. Kjøpar kan sjølv, når som helst bestille stopp av abonnementet ved utløp. Abonnementet går ut perioden du har betalt for. Ved oppseiing går abonnementet ut perioden du har betalt for, men vert stoppa etter dette. For å kunne behalde eit studentabonnement må det innan 1. Vilkåra kan endrast utan nærare varsel, men ved større endringar vil du bli bedt om å lese gjennom og akseptere vilkåra på ny. I tillegg vert papiravisa levert til registrert adresse. Det henvises til opphavsrettsloven.
show more
Post cover
Image courtesy of "SOL"
Xi Jinping får fem nye år som Kinas president

De nesten 3.000 medlemmene av Den nasjonale folkekongressen i Kina stemte enstemmig for å beholde Xi i et valg der ikke var noen andre kandidater.


[personverninnstillinger](https://personvern.aller.no/personverninnstillinger) (©NTB) Det kommer ikke overraskende på ettersom han i fjor høst også ble gjenvalgt som partileder for Kinas kommunistparti.


Post cover
Image courtesy of "Journalisten"
Hvorfor sier norsk presse at Kinas diktator ble valgt?

Demokratiske valg finnes ikke i Kina. Likevel snakker norsk presse om at Kinas diktator Xi Jinping ble valgt til leder, valgt til president.


Det riktige er at Xi har klart å utmanøvrere alle mulige motstandere i partiet, slik at det nå er ham som utpeker seg selv som både generalsekretær i partiet og som landets president. Jeg tror det er veldig viktig hva slags ord og begreper pressen bruker for å fortelle om situasjonen i Kina. Som i Mao-tiden har persondyrkingen kommet tilbake, og partimedlemmer og journalister blir tvunget til å studere Xi Jinpings tanker. I partiapparatet har Xi rensket ut de fleste som kunne hatt andre tanker. mars, høre at Xi Jinping er valgt til president i Kina, for en ny femårs-periode. Men det er likevel ikke riktig å bruke et slikt ord som valgt.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Xi Jinping lover å bygge et sterkt og velstående Kina

Vladimir Putin og Kim Jong-un var raskt ute med å gratulere da Xi Jinping fikk fem nye år som Kinas president.


Et militærorkester spilte mens 2.952 delegater i tur og orden stemte for Xi. Det enstemmige resultatet kom ikke som noen overraskelse. Det betyr at han er øverstkommanderende for de to millioner soldatene i verdens mest folkerike land. I fjor høst ble Xi utpekt for fem nye år som leder av Kinas regjerende kommunistparti – noe som fyrte oppunder spekulasjoner om at han vil bli sittende ved makten så lenge han lever. I gratulasjonen roste han Xis bidrag til å styrke båndene mellom de to landene. Gjenvalget skjedde i Folkekongressen i Beijing fredag.
show more