Silicon Valley Bank

 
 
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Norges Bank om SVB-krisen: – Vi følger som alltid nøye med

Det er store bevegelser i både aksje- og rentemarkedet etter at den amerikanske nisjebanken Silicon Valley Bank kollapset før helgen.


For ytterligere vilkår [se her](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno). [(Vilkår)](https://www.dn.no/kundeservice/faq/vilkar-dnno/vilkar-dnno)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Salget måtte gjøres fordi det hadde oppstått en kontantskvis i banken, på bakgrunn av færre innskudd og flere kunder som ville ta ut penger samtidig. Det ville vært sunnere for hele systemet om de viste hva obligasjonene faktisk var verd i balansen. [Bloomberg](https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-09/svb-ceo-becker-asks-silicon-valley-bank-clients-to-stay-calm?srnd=premium-europe) skrev torsdag at Peter Thiels Founders Fund og en rekke andre venture-selskaper hadde bedt sine porteføljeselskaper om å flytte midler ut av SBV. Forventningene til styringsrenten i landet har også kommet betydelig ned bare i løpet av noen timer mandag morgen og formiddag.
show more
Post cover
Image courtesy of "NRK"
Bankkollaps i USA gir kraftig børsfall

USAs president Joe Biden sier at det amerikanske banksystemet er sikkert. Men han vil ble Kongressen om å skjerpe reglene for landets banker.


Det er uklart på en dag som dette, sier Hov. Det er veldig mye penger, og en potensielt skummel greie på sikt, sier Eitzen. – Europeiske banker er mye strengere regulert enn amerikanske banker. Det skyldes utelukkende forholdene i finansmarkedet nå, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til NRK. Norske myndigheter vil gjøre det som er nødvendig for å sikre den finansielle stabiliteten, sier han. De har usikrede verdier, og markedet ser etter det samme hos andre banker, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. – Det er viktig å følge godt med på utviklingen nå. Styringsrenta styrer rentene i bankene, og påvirker dine boligutgifter. Likevel melder Reuters at aksjekursene i amerikanske banker i dag faller med mellom to og 7 prosent. største bank, Silicon Valley Bank, gikk tom for penger i ekspressfart i forrige uke. Styringsrenta settes åtte ganger i året av Norges Bank. Disse har falt mye i verdi det siste året fordi den amerikanske sentralbanken har satt opp styringsrenten.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Slår alarm etter bankkollaps: Uroen sprer seg til flere land

SVB-kollapsen er en gamechanger og skaper hodebry for sentralbankene, mener investor.


Inflasjon er vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Det man er nødt til å gjøre nå er å regulere strengere i forkant av krisen, slik at dette ikke skjer igjen. – Bankuroen rundt Silicon Valley Bank (SVB) har gitt en global kollaps i styringsrenteforventningene, fra over 5,6 prosent i USA til under 5,1 prosent! Det er det neppe grunnlag for, skriver Norne Securities i deres ukentlige rapport. – Det er lett å tenke at de slemme bankfolkene får klare seg selv, men når du først har kommet i denne situasjonen, har du ikke noe valg. SVB kollapser samme helg som Bear Stearns gikk over ende i 2008, og mange trekker 2008-paralleller nå. SVB er åpenbart en gamechanger i så måte, sier han til ](https://www.nettavisen.no/okonomi/bankkollaps-i-usa-tynger-oslo-bors/s/5-95-969334) De må veie risikoen for økonomisk kollaps og risikoen for at inflasjonen setter seg opp mot hverandre. Variabel inflasjon skaper usikkerhet ved at husholdningene og bedriftene blir usikre på fremtidige inntekter og utgifter. [r uroen spredd seg i flere land ](https://www.nettavisen.no/okonomi/uroen-sprer-seg-etter-bankkollaps-i-usa/s/5-95-968426)etter at nisjebanken Silicon Valley Bank kollapset. Den store utfordringen er at hvis du ikke øker renten, så setter inflasjonen seg, og det er verre enn alt.
show more
Post cover
Image courtesy of "E24"
Kraftig rentefall etter amerikansk bankkollaps: – Det er ganske uavklart

Markedet venter færre rentehevinger i USA etter bankproblemene. Rentestrateg tror den amerikanske sentralbankens «gullkort» vil hindre at krisen sprer seg ...


Det er med på å prege prisingen i rentemarkedet, sier Mouland. – Det kan være at bankene blir mer forsiktige med utlån. Sånn sett kan det ramme amerikansk økonomi likevel. – De blir ikke tvunget til å realisere tap nå. [Les også](/boers-og-finans/i/wA9nWP/bankkollapsen-i-silicon-valley-ingen-grunn-til-aa-vaere-bekymret-for-norske-sparepenger) [Lehman-situasjon som i 2008](/boers-og-finans/i/7laA54/aatte-aar-siden-lehman-brothers-konkursen-det-er-fortsatt-mye-raattenskap).
show more
Post cover
Image courtesy of "E24"
HSBC overtar Silicon Valley Banks arm i Storbritannia

Silicon Valley Bank (SVB) kollapset fredag, nå tar HSBC over den britiske delen av virksomheten for prisen av ett britisk pund.


Totalt er det nå [ tre amerikanske banker](/internasjonal-oekonomi/i/9zr62p/to-bankkollapser-paa-to-dager-det-var-det-ingen-som-saa-for-seg) som har kollapset i løpet av en uke. Dermed kan en fryktet «bank-run», der kunder i en rekke banker tar ut penger raskt i frykt for at andre skal gjøre det samme, være avverget. SVB var den 17. Den britiske grenen av Silicon Valley Bank hadde lån på rundt 5,5 milliarder pund, og innskudd tilsvarende 6,7 milliarder pund da banken kollapset fredag, ifølge Bloomberg. Gigantbanken kjøper Silicon Valley Bank for ett britisk pund. [Les også](/boers-og-finans/i/3EP0bM/nye-banktiltak-stenger-nok-en-bank)
show more
Post cover
Image courtesy of "Shifter"
HSBC kjøper opp Silicon Valley Bank i Storbritannia

Det kunngjorde den britiske finansministeren Jeremy Hunt mandag morgen. Grepet beskytter alle innskudd i banken, uten at britiske myndigheter må bidra med ...


Post cover
Image courtesy of "TV 2"
- En gledens dag

Sjefsøkonom tror Silicon Valley Bank-konkursen kan være gode nyheter - for flere av oss.


– Det er fordi jeg tror at det som skjer i USA er begrenset til et knippe banker med en veldig spesiell forretningsmodell. For å tjene penger på innskuddene har SVB investert disse pengene i obligasjonsmarkedet. Onsdag gikk SVB ut med informasjon om at de hadde vært nødt til å selge en rekke verdier med tap. Det førte til panikk blant viktige selskaper som hadde penger i banken. Det ville føre til et enormt tap for flere av bankens hovedkunder. Disse rådet også andre til å trekke ut bedriftenes kapital fra banken, skriver CNN. Silicon Valley Bank (SVB) har spesialisert seg på amerikanske tech-selskaper i startfasen. Myndighetene har også garantert for innskudd utover den vanlige garantigrensen på 250.000 dollar. Kundenes innskudd er beskyttet gjennom innskuddsgarantien, som bankene betaler inn til. – Jeg er helt sikker på at Norges Bank vil kommentere at de følge med på uroen, men i første omgang tror jeg ikke det vil påvirke pengepolitikken, sier Bernhardsen. – Man begynner å få litt guffen stemning på børsen, sier Næss, som understreker at dette er naturlige svingninger i markedet. – For en uke siden var forventningene at renten bare skulle opp, opp, opp, sier han og legger til at noen prognoser pekte på en rentetopp på opptil 4 prosent.
show more
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Ekstreme rentebevegelser etter bankkollapsen: – Kan ikke huske å ha sett noe slik før

Den spektakulære og rekordraske kollapsen for nisjebanken Silicon Valley Bank har sendt sjokkbølger gjennom finansmarkedene. Markedsrentene stuper verden ...


– Markedet er bekymret for at dette skal spre seg rundt omkring i det globale, finansielle systemet. DNB faller over fire prosent, og følger dermed en lang rekke europeiske bankaksjer: Utover ettermiddagen tiltar fallet ytterligere etter et kraftig fall i oljeprisen, og hovedindeksen er ned over tre prosent. – Likevel er kollapsen et uttrykk for at man begynner å se effektene av den kraftige renteoppgangen. – Det er helt enorme endringer. Senere har den finansielle uroen som ble skapt av Silicon Valley Bank og krisetiltakene fra de amerikanske myndighetene sendt rentene kraftig ned igjen.
show more
Post cover
Image courtesy of "Finansavisen"
Jim Cramer anbefalte Silicon Valley Bank

Én måned før banken kollapset fikk Silicon Valley Bank tommelen opp av verdens mest kjente aksjekommentator, Jim Cramer. Også analytikerne var optimister.


mars 2023 klokken 14.46 mars 2023 kl. Publisert 13.


Post cover
Image courtesy of "Finans Norge"
– Vi følger nøye med

Finansmarkedene er urolige etter kollapsen i den amerikanske Silicon Valley Bank (SVB). Finans Norge følger utviklingen tett sammen med våre medlemmer og ...


Bankene skal være i stand til å møte sine forpliktelser en kortere periode selv om tilgangen til ny finansiering faller helt bort.» – Vi er tilfreds med at norske banker er godt kapitalisert og oppfyller alle krav som er satt, det gir trygghet i en periode med uro i finansmarkedene, sier Olrud Moen. Det bidrar til å gjøre bankene mer robuste til å møte perioder med markedsuro.
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Ekspert etter bankkollaps: – Sommerferien blir dyrere

Før helgen hadde USA den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen. Kriserammede Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene fredag.


Ifølge Dagens Næringsliv har samme type selskaper satt penger inn hos Silicon Valley Bank, som blant annet investerte midlene i amerikanske statsobligasjoner. På toppen av det kommer prisveksten på utenlandske varer og tjenester, som har vært høyere i flere populære ferieland sammenlignet med Norge. Det kan derfor være at mange velger bort å reise til utlandet i år og ferierer heller i Norge, forklarer han. Jeg tror de har lært av finanskrisen, og at dette ikke blir likt som i 2008. [FDIC ](https://www.fdic.gov/)er et amerikansk føderalt sikringsfond. [vil få sparken](https://www.nettavisen.no/nyhetsstudio/?p=lc-5613513-6650). Det innebærer en boliglånsrente på rundt 4 prosent, sier han. Det løser man ikke ved å bremse rentehevingene. – Man kan lure på om den ikke burde være svakere. Presidenten sa videre at alle kunder som har hatt kontoer kan være sikre på at de er beskyttet, og at de har tilgang til pengene fra og med i dag. Kriserammede Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene fredag. Les også
show more
Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"
Slår alarm etter bankkollaps: Uroen sprer seg til flere land

SVB-kollapsen er en gamechanger og skaper hodebry for sentralbankene, mener investor.


Inflasjon er vedvarende vekst i det generelle prisnivået. Det man er nødt til å gjøre nå er å regulere strengere i forkant av krisen, slik at dette ikke skjer igjen. Det er det neppe grunnlag for, skriver Norne Securities i deres ukentlige rapport. – Det er lett å tenke at de slemme bankfolkene får klare seg selv, men når du først har kommet i denne situasjonen, har du ikke noe valg. – Bankuroen rundt Silicon Valley Bank (SVB) har gitt en global kollaps i styringsrenteforventningene, fra over 5,6 prosent i USA til under 5,1 prosent! SVB kollapser samme helg som Bear Stearns gikk over ende i 2008, og mange trekker 2008-paralleller nå. SVB er åpenbart en gamechanger i så måte, sier han til De må veie risikoen for økonomisk kollaps og risikoen for at inflasjonen setter seg opp mot hverandre. Variabel inflasjon skaper usikkerhet ved at husholdningene og bedriftene blir usikre på fremtidige inntekter og utgifter. Den store utfordringen er at hvis du ikke øker renten, så setter inflasjonen seg, og det er verre enn alt. ](https://www.nettavisen.no/okonomi/bankkollaps-i-usa-tynger-oslo-bors/s/5-95-969334) [r uroen spredd seg i flere land ](https://www.nettavisen.no/okonomi/uroen-sprer-seg-etter-bankkollaps-i-usa/s/5-95-968426)etter at nisjebanken Silicon Valley Bank kollapset.
show more
Post cover
Image courtesy of "www.dn.no"
Bankkrise i USA i 13 akter (+)

Kollapsen til Silicon Valley Bank er et perfekt eksempel på hvordan en systemkrise i finanssektoren kan oppstå, og til og med true verdens største økonomi.


Les DN i 4 uker for 1 krPrøv nåTerje Erikstad Følg megFinansredaktør i Dagens NæringslivKommentarBankkrise i USA i 13 akterKollapsen til Silicon Valley Bank er et perfekt eksempel på hvordan en systemkrise i finanssektoren kan oppstå, og til og med true verdens største økonomi.2 min Publisert: 14.03.23 — 04.04 Oppdatert: 4 timer siden President Joe Biden måtte mandag berolige nervøse amerikanere om at deres bankinnskudd er trygge. Få med deg det som teller.
show more
Post cover
Image courtesy of "Finansavisen"
Tidligere Fannie Mae-sjef tar over Silicon Valley Bank

Tidligere adm. direktør i Fannie Mae, Tim Mayopoulos, har tatt over driften av Silicon Valley Bank (SVB). Han skal lede driften i den nyopprettede brobanken ...


Det var det som skjedde i SVB; innskuddene fra kundene ble trukket ut og banken måtte likvidere og realisere tap i obligasjonsporteføljer bestående av blant annet statsobligasjoner og MBS-er (mortgage-backed-securities ). Alle innskudd (både sikrede og usikrede), samt alle andre eiendeler SVB satt på, er overført til en nyopprettet «brobank» drevet av FDIC. «Kundene i SVB vil automatisk bli kunder i SVB N.A. Mayoupoulos var frem til 2018 administrerende direktør og president i Fannie Mae (Federal National Mortgage Association). Fra mandags morgen, når brobanken åpner, skal alle innskyterne igjen ha tilgang til bankinnskudd gjort i SVB. Det skriver amerikanske bankers sikringsfond, The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) i en uttalelse mandag.
show more
Post cover
Image courtesy of "borsen.no"
Kollapset etter «nybegynnerfeil»

Kollapsen til den amerikanske banken Silicon Valley Bank har skapt usikkerhet i markedet. - Dårlig bankhåndverk, sier norsk økonom om kollapsen.


- Det ville vært sunnere for hele systemet om de viste hva obligasjonene faktisk var verd i balansen. Han mener at mye av problemet er at bankene ikke trenger å bokføre tap på statsobligasjoner. De andre er innskuddene fra selskaper, som kan forsvinne ut av banken over natta, sier Johansen. De må veie risikoen for økonomisk kollaps og risikoen for at inflasjonen setter seg opp mot hverandre, sier Hermanrud. Det er i stor grad sparing fra forbrukere, som ikke tas ut så fort. Bakgrunnen for dette er kort fortalt at banken ikke hadde sikret seg mot renteøkning gjennom en såkalt «renteswap»-avtale.
show more