Iran

2023 - 3 - 16

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Full krangel i NRK-studioet: – Er mitt folk mindre verdt enn ditt? (Nettavisen)

Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (53) har de siste ukene fått massiv kritikk etter at hun møtte Irans utenriksminister i FNs menneskerettighetsråd ...

For du stilte meg aldri det spørsmålet; «mener du at det ikke er kvinneundertrykkende?» Og jeg har aldri svart på det. – Vet du hva, føler du at du har kommet noe sted gjennom dialog i løpet av de siste 44 årene? Til tross for det, mener hun fortsatt at det gagner Norge å stille opp på feiringen. Jeg mener det samme nå som jeg mente da, og mener du misbruker sitatet mitt på en grov måte. – Jeg sa at måten det praksisers på er galt, men jeg sa ikke at det ikke er kvinneundertrykkende. Huitfeldt har imidlertid avvist kritikken som har kommet

Christiane Amanpour enig med Anniken Huitfeldt: – Man må kunne ... (NRK)

I eksklusivt intervju med Debatten forteller CNN-legende Christiane Amanpour at hun er enig med Anniken Huitfeldt om at dialog med Iran er riktig.

– Hvis vi tenker at regimet blir, og hensikten er politikkendring, har vi ikke noe annet mål enn å ha samtaler med dem. Når de også har fredsnasjonen Norge i samtale, så opplever de at de får anerkjennelse og legitimitet fra Norge som fredsnasjon. – Men det finnes andre problemer hvor dialog kan fungere, som deres utenriksminister sier. – De forteller om et samfunn på vei til kollaps. Den samme utryggheten beskriver Michelle Majedi, som kom til Norge fra Iran som elleveåring. Siamak Namazi sitter fengslet i Evin i Teheran etter paragraf 508, som handler om å være amerikansk statsborger. Jeg tror du kan tygge tyggegummi og gå samtidig hvis du er voksent land, sier Amanpour i et intervju med Debatten-programleder Fredrik Solvang. – Det kan man godt diskutere. – Dialogen har ikke ført frem til noe. Anniken Huitfeldt må slutte å dulle med mullaene, sier iransk-norske Michelle Majedi til NRK. I 44 år har de drept og massakrert sitt eget folk. I mars møtte utenriksminister Anniken Huitfeldt Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian.

Post cover
Image courtesy of "Aftenposten"

Ni år med krig kan snart være over i Jemen. USA er satt på ... (Aftenposten)

Saudi-Arabia og Iran snakker sammen. Det kan være et tegn på en ny verdensordning i emning. ... – Uansett hva vi gjør, er vi redde, sier 17 år gamle Ruba. – Vi ...

Det har gitt både Russland og Kina større innflytelse og status, sier Miller til – Dersom du skaper et diplomatisk vakuum, er det noen som kommer til å fylle det. Mens Kina øker sin tilstedeværelse i Midtøsten, forsvinner USA ut på sidelinjen. Han er sikker på at Kinas nye rolle raskt vil få store konsekvenser i Midtøsten. Blant annet vil Kina prøve å etablere en militærbase i området, sannsynligvis i Oman, spår han. I februar i år var Irans president i Beijing. Ikke minst fordi det var i den kinesiske hovedstaden den skjedde. I forrige uke stilte nemlig ledere fra Saudi-Arabia og Iran opp på en pressekonferanse i Beijing. - I Libanon har Saudi-Arabia tradisjonelt støttet regjeringen mens Iran har forsynt Hizbollah-bevegelsen med våpen. Våpenhvilen fra i fjor er skjør, men nå skjer ting i raskt tempo. Delvis bortgjemt fra verdens oppmerksomhet har borgerkrigen i Jemen skapt enorm lidelse for menneskene som bor der. Selv om det ble innført en våpenhvile i fjor vår, lever sivilbefolkningen fortsatt i frykt.

Post cover
Image courtesy of "Human Rights Service"

Høyst pinlig når Huitfeldt ikke engang ser forskjellen på hyllest... (Human Rights Service)

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fikk med rette kjørt seg i gårsdagens Debatten på NRK. Ikke bare var Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug opprørt over ...

Også Frp og rekken av norsk-iranske samfunnsdebattanter som var samlet i NRKs studio i går, etterspør en hard linje mot det iranske regimet. I sin misforståtte godhet tror Huitfeldt at dialog kan skape endring dersom man sier noe litt strengt om at det ikke er pent å undertrykke folk, samtidig som man signaliserer enighet i å hylle 1979-revolusjonens vinnere; islamiststyret. Man drar rett og slett ikke på diplomatisk fest med dette regimet, ei heller samtaler resten av EU boikotter, det er ikke et regime som har respekt for dialog, slik Huitfeldt påstår. Det er tvert imot et regime som benytter deltakelse i islamistisk fest og det Listhaug kaller «koseprat» som et argument overfor resten av verdenssamfunnet. Det er, som mange påpekte i Debatten, vesentlig å se og forstå hvor omfattende overgrep det iranske regimet begår mot sin egen befolkning. Tvert imot, det var fra dag én en ideologisk grunnpilar i strategien til de revolusjonære elitene som ønsket å bevise den «moralske» overlegenheten ved deres styresett utenfor de iranske grensene. Men jeg sa jo ikke at det ikke er kvinneundertrykkende. Huitfeldt forsvarte også i gårdagens debatt deltakelsen med ulne henvisninger til at «det må være lov å snakke sammen», noe som vekket like mye vantro som harme hos den norsk-iranske journalisten og samfunnsdebattanten Mina Ghabel Lunde. Jeg ble spurt i Stortinget om jeg var for hijabpåbudet, og da sa jeg at måten det praktiseres på er galt. I motsetning til andre europeiske land som boikottet feiringen, dro Norge for å markere årsdagen for at det var 44 år siden Ayatollah Ruhollah Khomeini tok makten etter seier i revolusjonen i Iran. Hun hadde gjort hjemmeleksen sin, og konfronterte Huitfeldt med uttalelser hun har gitt i etterkant av at Mahsa Amini i september i fjor døde i det iranske moralpolitiets varetekt. Norge ble det første vestlige landet som tok imot en delegasjon fra islamistgruppen, selvsagt i standardisert «nå skal vi redde verden og skape fred»-modus, der verken kunnskap om Afghanistan og dets nærområder eller kunnskap om det afghanske folket ble lagt til grunn.

Iran har henrettet en politisk fange (Adresseavisen)

Iran henrettet fredag en 43 år gammel kurdisk mann som er ansett som en politisk fange av aktivister, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

Året etter ble han dømt til døden anklaget for væpnet opprør og for å ha vært involvert i Kurdistans demokratiske parti i Iran (KDP). Ebrahimi ble pågrepet under et sammenstøt med iranske sikkerhetsstyrker i 2017, der han ble skutt i beinet. Menneskerettighetsgruppa Iran Human Rights (IHR) opplyser at Mohayyedin Ebrahimi ble hengt i Urmia-fengselet i Iran tidlig fredag morgen.

Iran har avretta ein politisk fange (Møre)

Menneskerettsgruppa Iran Human Rights (IHR) opplyser at Mohayyedin Ebrahimi vart hengt i Urmia-fengselet i Iran tidleg fredag morgon.

Forseinkingar eller nedetid på digitale utgåver og tenester vert ikkje godskrive. For å få tilgang til vår internetteneste og kunne nytte deg våre tenester, må du akseptere avtalevilkåra. Dette inneber at det ikkje vert gjeve refusjon for betalt inn beløp. Priser for abonnement kan bli justert og nye prisar vil kome fram av nettsidene. Du kan flytte abonnementet til ny fast adresse eller til ferieadresse. Kjøpar kan sjølv, når som helst bestille stopp av abonnementet ved utløp. Abonnementet går ut perioden du har betalt for. Ved oppseiing går abonnementet ut perioden du har betalt for, men vert stoppa etter dette. For å kunne behalde eit studentabonnement må det innan 1. Vilkåra kan endrast utan nærare varsel, men ved større endringar vil du bli bedt om å lese gjennom og akseptere vilkåra på ny. I tillegg vert papiravisa levert til registrert adresse. Det henvises til opphavsrettsloven.

Explore the last week