Putin

2023 - 3 - 18

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Navalnyj sammenlignes med Putin: – Bryr meg ikke om hvor mange ... (Nettavisen)

KIRKENES (Nettavisen): Navalnyj blir nemlig beskyldt for både rasisme og russisk imperialisme. Da Vladimir Putin beordret russiske soldater til å okkupere ...

Hvis man går litt tilbake i tid og ser på historien til Russland, er det ikke veldig unaturlig for en russer å si at Krim er en del av Russland. – Men det å påstå at Russland ikke kan være et demokrati, at det ikke finnes noe alternativ til Putin og at Navalnyj er like ille som ham er bare dumt. Dessuten vil en mann med politiske ambisjoner i Russland lett se det som opportunt å si at Krim er russisk, sier Wilhelmsen til Nettavisen, og legger til: – Det er et veldig lurt grep, fordi er det noe russere ikke liker så er det stor ulikhet. De vil ikke ha våpen, de vil ikke ha utstyr, og de vil heller ikke ha offiserer, sier Volkov til Nettavisen. Der er han helt klar på at Ukrainas grenser fra 1991 må respekteres av Russland, at alle russiske soldater må trekkes ut fra Ukraina, og at Russland må betale krigsskadeerstatning til nabolandet. Han er stabssjef for Aleksej Navalnyj og lever i eksil i Litauen. – Når man ser tilbake er noe av det han sa stygt. Uten at de ansvarlige for krigen i Ukraina og lidelsene dette har medført blir stilt til ansvar. Den brukes av mange ukrainere som et bevis på at Navalnyj ikke er den demokratiske og vestligorienterte politikeren han fremstiller seg som. Han regnes som en av de viktigste lederne for den systemkritiske opposisjonen i [Russland](https://snl.no/Russland), og går ofte ut med direkte kritikk mot president [Vladimir Putin](https://snl.no/Vladimir_Putin). [I en annen video fra 2011](https://www.youtube.com/watch?v=jVrAPFBSKnk) tar han til orde for å deportere ikke-hvite innvandrere fraSentral-Asia og Kaukasus.

Post cover
Image courtesy of "ABC Nyheter"

Russisk eks-diplomat om Putin: – Han er bare en vanlig diktator (ABC Nyheter)

Den tidligere russisk FN-diplomaten Boris Bondarev hoppet av etter at Vladimir Putins Russland angrep Ukraina. Siden den gang har han vært krass i kritikken ...

Sensur og begrenset tilgang på internett er med på å vanskeliggjøre spredning av informasjon om hva som faktisk skjer i Ukraina. Samtidig er ikke eks-diplomaten helt sikker på om den russiske befolkningen vil falle for Putins propagandaspill hvis det etter hvert blir tydeligere at Russland sliter på slagmarken. Objektiv informasjon om krigen i Ukraina og Putin-regimet er mangelvare i Russland. Han er ingen superhelt. I flere måneder har russiske konvensjonelle styrker sammen med soldater fra den beryktede Wagner-gruppen forsøkt å ta byen Bakhmut i det østlige Ukraina. Han har ingen superkrefter.

Post cover
Image courtesy of "ABC Nyheter"

Vladimir Putin besøker Krim på årsdagen for Russlands annektering (ABC Nyheter)

På dagen ni år etter at Russland annekterte Krim fra Ukraina, besøkte president Vladimir Putin halvøya ved Svartehavet lørdag, opplyser statlige medier.

Norges daværende utenriksminister Børge Brende (H) fordømte «Russlands folkerettsstridige annektering av den ukrainske autonome republikken Krim». [Putin ](/tema/vladimir%20putin)signerte avtalen om å innlemme Krim-halvøya i [Russland](/tema/russland). Vladimir Putin besøker Krim på årsdagen for Russlands annektering

Post cover
Image courtesy of "Radio Haugaland"

Putin besøker Krim på årsdagen for Russlands annektering (Radio Haugaland)

På dagen ni år etter at Russland annekterte Krim fra Ukraina, besøkte president Vladimir Putin halvøya ved Svartehavet lørdag, opplyser statlige medier. Av NTB ...

– Russlands bruk av militærmakt for å endre landegrenser er uakseptabel, sa Brende. Annekteringen av halvøya er ikke internasjonalt anerkjent, og de aller fleste land anser fortsatt området for å tilhøre Ukraina. Putin besøker Krim på årsdagen for Russlands annektering

Post cover
Image courtesy of "Dagsavisen"

Biden: Putin er skyldig i krigsforbrytelser (Dagsavisen)

USAs president Joe Biden sier at Russlands president Vladimir Putin har begått krigsforbrytelser, og at ICCs arrestordre på ham er berettiget.

Ukraina har heller ikke ratifisert Roma-vedtektene som domstolen bygger på. Ifølge domstolens sjefanklager Karim Khan er hundrevis av ukrainske barn hentet ut av barnehjem og tatt med til Russland, der mange siden skal være adoptert bort. – De må stilles for retten, og arbeidet for å etterforske grusomhetene som er begått, må fortsette, sier utenriksminister James Cleverley.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Frykter desperat Putin: – Ingen vei tilbake (Nettavisen)

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og landets barneombud Maria Lvova-Belova fredag.

Dette vil ikke bidra med å avslutte krigen med det første, sier militæranalytikeren Sean Bell til britiske – Han vet at hvis han taper krigen, er det svært sannsynlig at han vil bli avsatt. Man risikerer at han blir enda mer bestemt på å vinne denne krigen. Han er anklaget for tolv tilfeller brudd på menneskerettighetene inkludert mord, slaveri voldtekt. – Det er grunn til å tro at Putin har et individuelt ansvar for disse forbrytelsene, heter det i domstolens begrunnelse. I skrivende stund er det utstedt arrestordrer på en rekke tidligere ledere.

ICC har utstedt arrestordre på Vladimir Putin (Forsvarets forum)

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og landets barneombud. Kreml kaller det meningsløst.

Ukraina har heller ikke ratifisert Roma-vedtektene som domstolen bygger på. – Med disse arrestordrene har ICC gjort Putin til en ettersøkt mann og har tatt det første steget for å få en slutt på straffefriheten som har oppmuntret gjerningsmennene i Russlands krig mot Ukraina altfor lenge, heter det videre. – Det er grunn til å tro at Putin har et individuelt ansvar for disse forbrytelsene, heter det i domstolens begrunnelse. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og landets barneombud. – Den internasjonale straffedomstolen har utstedt en arrestordre på Vladimir Putin. ARRESTORDRE: Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordre på Russlands president Vladimir Putin for forbrytelser som skal være begått av russiske styrker og myndigheter i Ukraina.Foto: Sputnik, AP, NTB

Post cover
Image courtesy of "Sosialnytt.com"

Har utstedt Arrestordre på Putin - og minner om at ingen trodde ... (Sosialnytt.com)

Like før helga utstedte dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag en arrestordre på Russlands president, Vladimir Putin.

Det er mange som har sagt de tviler på at Putin vil bli stilt for retten. Men han ble stilt til ansvar for krigsforbrytelser i Kroatia, Bosnia og Kosovo på 1990-tallet. De påpeker at Domstolen i Haag ikke kan kjøre rettssak mot tiltalte in absentia, og Russland har sagt klart fra at de ikke vil overgi sine egne tjenestemenn. Arrestordren på Maria Alekseyevna Lvova-Belova, som er kommissær for barns rettigheter i Russland, er utstedt på samme grunnlag. ICC mener Vladimir Putin er ansvarlig for ulovlig deportering av barn som er tvangsflyttet fra okkuperte områder i Ukraina til Russland, der barna skal ha blitt adoptert bort. Det opplyser ICC i en pressemelding.

Mener dette gjør Putin mer desperat (TV 2)

Militærforskere er uenige om hvilken betydning arrestordren mot Russlands president Vladimir Putin har. Nå kan én ting bli avgjørende.

– Jeg tror ikke Putin opererer med et scenario hvor han taper denne krigen. – Nå har han enda mer å tape, og det gjør at han blir enda mer desperat, sier Øhlenschlæger Buhl til TV 2. – Russland kommer til å avvise at ICC har noen juridisk virksomhet, sier Holtsmark. Dersom Russland taper krigen mener forskeren det er stor risiko for at Putin vil bli avsatt som president, og overlevert til Den internasjonale straffedomstolen. Han tror samtidig at arrestordren ikke vil få noen store konsekvenser for krigen, og at Putin kommer til å fortsette som før. – For å være på den sikre siden vil han nok ikke tørre å reise til noen av landene der han risikerer å bli arrestert, sier Holtsmark.

Post cover
Image courtesy of "VG Nå"

Russisk media: Bygget palass til Putins kjæreste – nå er området ... (VG Nå)

Et palass på 1200 kvadratmeter er bygget til Vladimir Putins antatte kjæreste Alina Kabajeva (39) på en vakker øy. Presidenten har en residens rett i ...

Grunnleggeren Roman Badanin har jobbet for en rekke ulike russiske medier og er utdannet ved Stanford-universitetet i California. PS: Mediet Proekt er også kjent under navnet Agentstvo og ble grunnlagt i 2018. Ifølge proekt.media skal Kabajeva også ha en gigantisk penthouseleilighet i Sotsji, som var OL-by i 2014. De fleste er registrerte på andre, men er ifølge mediet faktisk eid av henne. De har bilder og prisvurdering på samtlige – og hvem som disponerer dem; søster, mor, bestemor, kusiner ... Nå er det et annet Kreml-uavhengig russisk medium, [Meduza](https://meduza.io/feature/2023/02/28/na-valdae-ryadom-s-rezidentsiey-putina-postroili-dom-dlya-aliny-kabaevoy-i-ee-detey-ona-dobiraetsya-tuda-po-spetsialnoy-vetke-zheleznoy-dorogi), som melder at området tre dager etter avsløringen, fikk en ny status som vernet område. Eiendommen har også en egen brygge. Den skal være tegnet av kontoret til den verdenskjente motedesigneren Valentin Judasjkin. Hun er styreleder i Russlands største mediekonsern. Byggingen skal ha startet i 2020 og ble fullført to år senere. Presidenten har en residens rett i nærheten. Nå er dette erklært som «spesielt vernet naturområde».

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Ria Novosti: Putin har besøkt Mariupol (Nettavisen)

Russlands president Vladimir Putin har besøkt den russisk-okkuperte byen Mariupol sørøst i Ukraina, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Noe av Putins påskudd for invasjonen av Ukraina var å redde russisktalende i regionen fra et angivelig folkemord. I byen kjørte han rundt i flere deler av byen i bil, og fikk rapporter om gjenoppbyggingen av den. Han snakket med flere av innbyggerne i byen.

Putin møtte Russlands forsvarssjef (ABC Nyheter)

Russlands president Vladimir Putin har møtt forsvarssjef Valerij Gerasimov, som er øverstkommanderende for de russiske styrkene i Ukraina, ifølge statlige ...

Putin møtte Russlands forsvarssjef (Nettavisen)

Russlands president Vladimir Putin har møtt forsvarssjef Valerij Gerasimov, som er øverstkommanderende for de russiske styrkene i Ukraina, ifølge statlige ...

Post cover
Image courtesy of "VG Nå"

Ria Novosti: Putin har besøkt Mariupol (VG Nå)

Russlands president Vladimir Putin har besøkt den russisk-okkuperte byen Mariupol sørøst i Ukraina, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Kampen om byen er en av krigens blodigste. Kapringen av byen var Russlands første store seier i krigen. Mariupol, som ligger ved Azovhavets bredder, ble lagt i ruiner etter de harde kampene der.

Post cover
Image courtesy of "Nettavisen"

Putin besøkte okkuperte Mariupol (Nettavisen)

Russlands president Vladimir Putin har besøkt den russisk-okkuperte byen Mariupol sørøst i Ukraina, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Kapringen av byen var Russlands første store seier i krigen. Der kjørte han rundt i flere deler av byen i bil, og fikk rapporter om gjenoppbyggingen av den. Han snakket med flere av innbyggerne i byen, og han godtok en invitasjon om å bli med hjem på besøk til en lokal familie, skriver det

Explore the last week